Yeni Mercedes GLA 180d AMG (Dizel Otomatik) İncelemesi

Yeni Mercedes GLA 180d AMG (Dizel Otomatik) İncelemesi

Araç inceleme kategorimizde Mercedes serisini bozmadan devam ediyoruz. Bu durumdan şikayetçi olabilirsiniz. Fakat yakın zamanda muadillerini de kapsamlı teste alacağım. Ayrıca bayilerde araç incelemelerini çok yetersiz bulduğum için artık iki günden aşağı kullanmadığım araçları sizlere aktarmıyorum. Peki bu sefer ne kullandım? Test konuğumuz 2016 Mercedes GLA 180d AMG. İnceleme alanımızdaki bu üçüncü AMG oldu (A 180, CLA 180 ve GLA 180). Bu yüzden üç aracın arasındaki dinamikleri de iyi gözledim. Bu otomobille 1090 kilometre yol yaptım. Şehir içinde çokça kullandım, virajdan viraja attım. Yeri geldi hafif arazi yaptım, yeri geldi yakıt tüketiminde çılgın değerler yakalamaya çalıştım. Araç hakkında çokça bilgi edindim. Renault motoruyla eleştirilen 1.5 litrelik turbo dizel Mercedes GLA 180d AMG incelemesine geçelim.

Yeni Mercedes GLA 180d AMG (Dizel Otomatik) İncelemesi

Önce güzel haberlerini vereyim, yani artılardan başlayalım.
Mercedes GLA, sınıf itibariyle crossover SUV olarak konumlandırılmıştı. Fakat halk algısı biraz daha yüksek hatchback oldu. Aynen öyle bir araç. Mercedes’in Renault ortaklığı sonucunda kullandığı 1.5 litrelik 107 beygir 260 nm tork güç üreten turbo dizel motor, amacını çok iyi gerçekleştiriyor. Belkide yıldızın en çok eleştirildiği nokta benim gözümde büyük artıdır. Çünkü GLA 180d alacak olan ya da alan kişinin ilk amacı yakıt ekonomisidir. Bu araçta isteğe çok güzel cevap veriyor.

Yeni Mercedes GLA 180d AMG  İncelemesi

Şöyle ki, Tekirdağ’dan Bursa’ya doğru yola çıktım. İki gün gezdim ve Bursa’daki gezintilerim ağırlıklı olarak şehir içi dur kalktı. Ayrıca aracı tanımak için sert kullandığım çok oldu. 789 kilometre sonunda sıfırladığım yol bilgisayarındaki gördüğüm değer 6.6 litreydi. 1.5 ton araç + iki kişi ile karma’da tüketim hiçte fena değil. Bu değeri gördükten sonra bir oyun oynayayım dedim. Sayacı sıfırladım ve İstanbul-Tekirdağ arasındaki o düzlüğü fırsat bilerek şehir dışında şöyle iddialı bir değer yakalamak istedim. Başardım da. 13 kilometre mesafede 88 kilometre hızla 2.9 litre/100 km yakıt tüketimini gördüm. Akabinde biraz daha kullandım ve 51 kilometre de ise 4.0 litre/100 km değerini gördüm. Bu da Mercedes-Benz tarafından açıklanan fabrika değerinin tam ortasındaki veridir. Yani uzun yolda çok düşük değerler yakalanabiliyor. Aslında bana birazcık daha fazla geldi. Tabi şu faktörde var. Kullandığım araç 42000 kilometredeydi ve daha bir yılını tamamlamamasına rağmen bayağı yıpranmıştı. Ayrıca üzerindeki 18 inçlik AMG jantları da (235/50 R18 lastiklerle) unutmamak lazım. Kısaca bu araç sahip olduğu kasaya rağmen gayet ekonomik veriler sunuyor.

Yeni Mercedes GLA 180d AMG Yakıt Tüketimi

Mercedes GLA 180d AMG içinde en önemli artıyı söyledikten sonra gelelim diğer artılarına. Bu araç premium sınıfta yer alan pahası yüksek bir araç. Şuan ki vergilerden sonra her araç gibi albenisini kaybetmiş olsa da dış görünüşü, malzeme kalitesi ve diğer her detayıyla parasının karşılığını veren bir araç. Bir defa AMG paketle geldiği için görünümdeki sportiflik bana göre şuan hiç bir marka da yer almıyor. Kompakt SUV sınıfta egzoz çıkışı oyunlarının döndüğü bir ortamda Mercedes firması AMG paketle gelen GLA 180d modeli için çift çıkışı büyük katalizörle sağlıyor ve bu benim çok hoşuma gidiyor. Altınızdaki araç 109 ps (107 beygir) güç üreten turbo dizel bir araç ve performans anlamında neredeyse hiç beklentinizin olmayacağı bir araç için böylesine önemli detayın olması çok önemli. Bu A180 ya da CLA180 modellerinde de böyleydi.

Mercedes GLA 180d AMG  İçi

Performans demişken hızımızı kesmeyelim. Kocaman jantları, ağır cüssesiyle bu aracın yol dinamiklerini başarılı buldum. Yalnız A180d daha iyiydi. Şöyle ki kullandığım araç lastikleri yıprandığı için bir iki yerde tedirgin etti. Fakat A180d AMG’yi daha başarılı bulmamamın sebebi GLA 180d’nin daha farklı hissettirdiği duygulardı. Bu araç yüksek olduğunu virajlarda fazlasıyla hissettiriyor. Kısa turlu ve keskin direksiyonu ile nereye çevirirseniz aracın kafası direkt orada ama bu sıradan bir kullanıcı için tehlikeli ve ülkemiz yolları için oldukça sert bir otomobil. Bu konuya eksiklerde ayrıca değineceğim.

Gelelim bir diğer artıya. Mercedes dedik, AMG dedik ve premium algıya sahip olduğunu özellikle vurguladık. Peki gerçekten öyle mi? Bence parasının tam karşılığını veriyor. Deri ve alcantara ikilisinin başarılı uyumu, kırmızı dikişlerin kattığı sportiflik ve daha fazlasını sizce doya doya tattırıyor. İçine binenler, bayağı güzelmiş dedirtecek kadar kaliteli hatlara sahip. Ayrıca bu alt başlıkta ses sisteminin kaliteli ve net ses verdiğini de ek olarak belirteyim. Bunun dışında şuan aklıma gelen büyük artıları yoktur. Birazda olumsuz yönlerini konuşalım.

Eksileri
Mercedes GLA 180d alacakları bekleyen ilk olumsuz taraf, süspansiyonların sertliği olacak. Arkadaşlar bu araç cidden gergin. Tabi CLA 180 AMG kadar değil ama crossover suv olmasına karşın bu araç cidden gergin ve sert süspansiyon çalışma aralığına sahip. Bu durum otoyolda rahatsız etmiyor olabilir ama çift yönlü köy yollarına girdiğiniz zaman özellikle arka taraftakilerin çok rahatsız ediyor. Açıkçası beni ve yandaki sürücüyü fazla rahatsız etmedi ama klostrofobik arka alanda çok rahatsız edici olabiliyor. Bu AMG süspansiyonlar ülkemiz yollarına göre değil.

Mercedes GLA 180d AMG

Bunun yanı sıra Coupe formunu C sütununda tamamlanmasından dolayı küçük arka cam ve ciddi oranda kaybolan görüş mesafesi can sıkıyor. Birde arkadakiler oraya bir ceket bile atsalar iyiden iyiye arka camdan görüşünüz bitiyor. Kompakt Mercedes modellerindeki ekranın pozisyonunu söylemeye gerek yok. Gerçi buna alıştım. Artık gözüme batmıyor. Yıldızı böyle sevin arkadaşlar. Fakat sunroof camı az açılıyor. Biraz üst hızlara çıktığım zaman kaputta titreme gördüm. Çok şaşırdım. Belki Rent A Car aracı olduğu için şuana kadar olmadık ellerde üzüldüğünü düşünüyorum. Tabi bu aracın sahibi olanların bilgisi benim için önemli. Sadece bu araca ait sorun olabilir. Vee son negatif yönüne gelelim. Mercedes GLA 180d alacaklar, asla SUV mantığıyla almasın. Hatta crossover suv araçların hepsi için aynı cümleyi kullanıyorum. Çünkü bu otomobiller arazi sürüşü yeteneklerine sahip değil. Ne yaklaşma ne de uzaklaşma açıları sizin tatmin eder. GLA’nın yükseklik değeri birçok hathcback otomobile yakın ve bazıları bundan yüksek bile olabilir. “Efendim teker açıklıkları, burnun yüksekliği daha fazla” diyebilirsiniz. Demeyin, çünkü birazcık yüksek yere girdiğiniz an ön tampon, yan etekler sürtebiliyor. O yüzden test aracımız olan GLA 180d AMG‘yi şehir aracı olarak düşünelim ve onu olmadık yerlere sokmayalım. O güzelim ön tampon sürttüğü zaman göz yaşı gelir, üzülürsünüz.

Mercedes GLA 180d AMG  JAnt

Sonuç olarak aracın dinamiklerindeki bu sertliğin Mercedes-AMG GLA 45 modeline yakıştığını düşündüğümü belirterek yazıma burada son veriyorum. Sormak istediğiniz noktalar olursa seve seve yardımcı olurum. Bir başka inceleme de görüşmek üzere, Hoşça Kalın. Bu arada Hayırlı Bayramlar 🙂

Yorumlar
  1. Jale dedi ki:

    GLA ilk aracımdı. Uzun süre sorunsuz bindim ve yakıtı da çok düşüktü