Yaz Lastiği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaz Lastiği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaz Lastiği Kullanımı

Araç kullanırken kendimizin ve sevdiklerimizin can ve mal güvenliği her zaman ön planda tutulmalıdır. Araç lastikleri sürüş sırasında güvenliğimizi sağlayan en önemli ayrıntılardan birisidir. Yol ve aracınız arasındaki bağlantıyı sağlayan unsur araç lastikleridir. Mevsim geçişlerinde aracınız için en gerekli bakımlardan birisi de lastik değiştirmektir. Araç ve can güvenliğimiz için yaz ve kış aylarında mevsime uygun lastikleri değiştirmek kilit noktadır. Sevdiklerinizle güvenli bir sürüş deneyimi için mevsime göre lastik tercihi yapmayı unutmamalıyız. Araç lastikleri her şeyden önce güvenliğimiz olmak üzere, yakıt kullanım maliyeti, araç parçalarının ömürleri, fren mesafesi gibi birçok unsuru etkilemektedir. Bu sebepten ötürü aracımızın tüm bakımı gibi lastik bakımı da hayati önem taşıyor. Mevsimine uygun olmayan, yıpranmış ve eskimiş lastikleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Islak ve karlı zeminde kullanılması uygun kış lastikleri çıkartılıp kuru zemin ve ani yağmurlara uygun yaz lastikleri kullanılmalıdır. Havaların ısınmasıyla aracınızın lastikleri hava koşullarından etkilenmeye başlar ve sıcak hava koşulları sebebiyle kış lastikleri yarardan çok zarara neden olur. Yaz mevsimlerinde kış lastiği kullanmaya devam etmek hem güvenliğinizi tehlikeye atar hem aracınızın performansını düşürür. Bunun dışında yanlış lastik kullanımı sonucu yakıt tüketimi ve karbondioksit salınımı artarak hem bütçenize, hem doğaya büyük zarar verir. Mevsimine göre lastik kullanmak, güvenlik açısından büyük önem taşıması dışında lastik kullanım süresini de uzatır. Bu yazımızda sizlere yaz lastikleri hakkında bilmemiz gereken her şeyi aktarıyor olacağız.


Yaz Lastiklerinin Özellikleri
Yaz lastiği, yüksek performans araçları için uygundur. Bununla birlikte hız ve çeviklik sağlayacak biçimde üretilmiştir. Kış lastiklerine göre daha sığ oyukları ile lastiğin yola daha iyi tutunmasını sağlar. Hızlı tepki vermenin yanında viraj alma ve fren yapma yeteneği yüksektir. Bunun nedeni ise yolda hassas bir sürüş sağlayan sırt desenleri ve kauçuk bileşenleridir. Yaz lastiklerinin sırt desenlerinde diğer lastiklere kıyasla daha az oluk vardır ve bu daha fazla kauçuğun yol ile temas etmesine sebep olur. Bu özelliği ile ıslak yol şartlarında daha iyi bir performans sağlar. En üst seviyede yol tutma performansı sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapısı ile yaz lastikleri, sırt desenlerinden kaynaklanan sesin de azalmasını sağlar, daha yumuşak ve sessiz performans gösterir. Yaz lastiklerinin kauçuk bileşenleri, esnek kalmalarını ve daha iyi çekiş ve yol tutmayı sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Diş derinlikleri, dengeli olmaya olanak sağlamaları için daha az derinliğe sahiptir. Yaz lastiği fren mesafesini de kısaltmaya yardımcı oluyor. ABS ile fren yaptığınızda yaz lastikleri, kış lastiklerine oranla yüksek dereceli havalarda yüzde 40’a kadar daha kısa mesafede durabiliyor. Kaymayı önlemeye yarayan sırt desenleri sayesinde, ıslak yolda sürüşlerde daha yüksek performans sunuyor. Michelin lastik modelleri, üst düzey yol emniyeti ile güvenli bir sürüş sağlıyor. Ilımlı hava koşulları için tasarlanan yaz lastiği, dört mevsim lastikleri ile benzerlik göstermektedir. Yaz lastikleri uzunlamasına kanallardan oluşur, üzerinde bulunan bloklar daha kalın ve kısadır. Bu noktadan sonra yaz lastiği kullanmak uygun olmayacaktır. Doğru mevsimde doğru lastiği kullanarak sevdiklerinizle birlikte güvenli bir sürüşün keyfini çıkarabilirsiniz.

Yaz Lastiği Faydaları
Türkiye’de araçların yaz lastiklerini yasal olarak 1 Nisan tarihii tibarıyla kullanılmaya başlanması gerekiyor. Nisan ile kasım ayları arasında yaz lastiği kullanabilirsiniz. Araç sahiplerinin kendileri ve sevdiklerinin sürüş güvenliği için yola çıkmadan evvel kış lastikleri yerine yaz lastiği takmaları gerekiyor. Aracınızın en önemli unsurlarından biri olan lastikler, mevsimlere göre değiştirilmelidir. Yaz lastikleri araçtaki yakıt tüketimini düşürmesinin yanında yıpranmaya karşı da direnç gösteriyor. Kış lastiği sürüş esnasında araca ekstra fren ve çekiş gücü sağlarken yaz şartlarında bunun gibi özelliklere ihtiyacınız olmadığından, yaz mevsiminde kış lastiği kullanımına devam ederseniz yakıt tüketimini arttırmış olursunuz. Yaz lastikleri yapısı gereği yüksek sıcaklıklara uyum sağlayabilir. Bu sayede yol tutuş ve frenleme kabiliyeti yanı sıra konfor olarak da yüksek performans sağlıyor. Yapılan bazı araştırmalarda yazın 100 kilometre hızda yaz lastikleri ile fren mesafesi 38 metre iken, kış lastikleri ile 41 metre sonucuna ulaşılmıştır. Lastik tabanına yerleştirilen aşınma göstergeleri sayesinde sürücüler lastiklerin ne zaman değişmesi gerektiğini kolayca anlayabiliyor. Michelin lastik modellerinin yakıt verimliliği sağlaması sayesinde hem bütçenize hem de doğaya katkı sağlıyor. Lastiklerin 6 ayda bir veya yılda bir kontrol ettirilmesi tavsiye edilmektedir. Lastiklerin bozuk veya fazla taşlı zeminlere sürekli maruz kalma durumuna göre bu süre uzayıp kısalabilir. Kullanım süresi 2 yıl ve üzerini doldurmuş araç lastiklerinizi bir profesyonel tarafından kontrol ettirmekte fayda var. Mevsimler arası lastik değişimlerinde lastiklerinizi kendiniz muhafaza ediyorsanız, lastikleri nemli ortamlara ve beton zemine koymamanızı tavsiye ederiz. Kalın bir tahtanın üzerinde ve tercihen kılıf içerisinde saklamalısınız.

Yaz Lastikleri Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Yaz lastiği ile ilgili dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Her şeyden önce yaz mevsiminde her zaman aracınızın dört lastiği birden yaz lastiği olmalıdır. Yeni aldığınız lastiklerin diş derinlikleri eski lastiklere göre daha fazla olması nedeniyle özellikle dönüşlerde arabanın fazla kaymasına ve dengesiz bir sürüş deneyimine sebep olur. Bunun dışında yaz ve kış lastiklerinin tutunma performansı da farklıdır. Bundan dolayı bu uygulama çok riskli bir yöntemdir ve asla tavsiye edilmez. Yaz mevsiminde hava ve yol şartlarına bakmaksızın sürücüler lastiklerin hava basıncını ve diş derinliğini kontrol etmelidirler. Düşük diş derinliği fren mesafesini iki kata kadar artıyor. Bu nedenle yaz döneminde diş derinliğinin 3 mm’nin altına düşmemesine dikkat edilmelidir. Güvenli bir sürüş deneyimi için özellikle 2 yaşından büyük lastiklerin diş derinliğini belirli aralıklarda ölçtürmek iyi olacaktır. Yola çıkmadan veya yolculuğun ilk kilometrelerinde lastik basıncı mutlaka kontrol edilmelidir. Basıncın olması gereken değer aracın modeline ve lastik türüne göre değişmektedir. Aracın lastik basıncının ideal değerini aracınızdaki bilgilendirme panolarından öğrenebilir veya yetkili bayilerden öğrenebilirsiniz. Yaz lastiği değişimi mümkünse profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır ve rot-balans ayarı da kontrol edilmelidir. Rot-balans ayarlarının yapılmaması halinde lastiklere zarar verdiği gibi aracın diğer parçalarında da büyük hasar görülebilir. Lastik değişimi sonrasında ve onun dışında yolculuk sırasında, lastik havaları lastik soğukken ölçülmelidir. Doğru hava basıncı sayesinde lastiklerinizden tam verim alırsınız. Küçük bir detay gibi görünse de stepnelerin de mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Aracınızın lastikleri dahil olmak üzere tüm donanımlarını belirli aralıklarda düzenli olarak kontrol ettirmeniz güvenliğiniz için asla ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Size ve sevdiklerinize güvenli yolculuklar dileriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.