Yaysız Supap Sistemi Nedir? – Yaysız Supap Nasıl Çalışır? – Yaysız Supap Dezavantajları Nelerdir?
Yaysız Supap Sistemi Nedir? sorusuna cevap vermeden önce motorların çalışma prensibini ele almak gerekir. İçten yanmalı motorlar, iki ya da dört zamanlı dediğimiz aşamalarda çalışmaktadır. Bu aşamalarda silindir içerisine hava ve yakıt alınır, sıkıştırılır, yakılır ve artık gazlar dışarı atılırken yanma enerjisi (kimyasal enerji) hareket enerjisine (kinetik enerji) dönüştürülerek güç üretilmiş olur. Silindir içerisine hava ve yakıt almak ve oluşan gazları dışarı aktarmak için silindir üst kısımlarında kapak benzeri yapılar (supaplar), belirli periyodlarla açılıp kapanır. Açılan boşluklardan ilgili ürünler silindire aktarılır ya da silindir hareketi ile motordan dışarı çıkartılır.
Supapların arka tarafındaki mil kısmına bir yay oturtulmuştur ve itme kuvveti ile supabın açılmasını sağlar. Tepe kısmında ise düz bir yüzey vardır ve eksantrik mili üzerindeki kam şekilli yapı buraya baskı uygulayarak supabın kapalı kalması sağlanır.
Yaysız Supap Dezavantajları Nelerdir?
Yaysız supap dezavantajları kısmına da bakalım. Motorlarda genellikle yaylı sistem kullanılır. Kam sistemi belirli profil yardımı ile supap kapanma zamanlarını, yay ise supap açılma zamanlarını belirler.
Yüksek devir gerektiren kimi uygulamalarda, motor 10000 devir ya da daha yüksek devirlerde çalıştırıldığında yaylar rezonansa girer ve yaylanma özelliğini kaybeder. Bu durum silindir ile supapların birbirine çarpmasına sebep olur ve motorda çok büyük arızalara yol açar.
Yaysız Supap Nasıl Çalışır?
Yaysız supap sisteminde supapların açılması için yay yerine, aynı kapanma sisteminde kullanılan kam yapıları kullanılır. Eksantrik milinde tek yerine iki kam görev yapar ve açma kapama durumlarını bu kamp mekanizması gerçekleştirir. Böylece motorlarda yüksek devirlere çıkıldığında oluşabilecek rezonans bazlı problemler önlenmiş olur.
Bu sistemin dezavantajı ise, ekstra bir kam mekanizması ile birlikte gelen sürtünme problemleri ve sesli çalışma sorunlarıdır. Ayrıca bu sistemde yaylı sisteme göre bakım süreleri daha kısa olmakla birlikte, ağır bir eksantrik mili ve daha fazla işleme maliyetleri getirir.
Henüz yorum yapılmamış.