Yaya Algılama Asistanı Nedir? Nasıl Çalışır?

Yaya Algılama Asistanı Nedir? Nasıl Çalışır?

Araçlara entegre edilen kameralar, sensörler ve radarlar ile otomobil sürüş güvenliği daha iyi seviyelere çekilmeye çalışıyor. Aktif güvenlik sistemleri arasında yer alan ve son yıllarda birçok araçta sıkça kullanılmaya başlanan Yaya Algılama Asistanı da bu donanımlar arasında en çok ilgi çeken özelliklerden birisi oluyor. Peki bu sistem nedir ve nasıl çalışır basit ve kısaca açıklayalım.

Yaya Algılama Asistanı Nedir?

Yaya Algılama Asistanı özelliğine sahip olan araçların ön kısmında kamera ve radar sistemi yer almaktadır ve araç halindeyken sürekli aracın ön kısmını genişçe tarar. Otomobilin beynine anlık gönderilen tarama bilgilerinde hareketli veya sabit nesneler araç güzergahında algılandığı zaman otomobil otomatik olarak frenleme yapar. Günümüzde B segmenti araçlarda bile yer almaya başlayan bu özellik, üst hızlarda değil şehir içindeki düşük hızlarda çalışıyor. Bu da genellikle 40-45 km/s hıza kadar oluyor. Esasında AEB yani Otonom Acil Frenleme Sistemi ile çalışan bu özellik Euroncap çarpışma testlerinde bile özel olarak değerlendiriliyor.

Yaya Algılama Asistanı bazı firmalarda tamamen yaya odaklı olabiliyor. Özellikle şehir içinde park arkasındaki araçlar arasından çıkan yayaları bile algılayıp frenleme yapabiliyor. Bu konuda Audi’nin “pre sense city” özelliği çok başarılı öne çıkıyor. En güncel haliyle bu sistem 85 km/s hıza kadar 100 metrelik alanı ön camındaki kamera ile tarama yapıyor ve frenleme yapıyor. Tabi bu hızlarda çarpışmayı tamamen önlemiyor. Fakat az öncede belirttiğim üzere 40 km/s hızda aracı tamamen durdurup yayalara çarpmayı engelliyor. Konuyla ilgili birçok video buldum. Daha iyi analiz etmek ve anlamak için buyurun izleyelim. Bu arada bir uyarı da bulunmak istiyorum. Yaya Algılama Asistanı özelliğine sahip aracınız varsa ne şartta olursa olsun araç durur mantığıyla hareket edip sürüş güvenliğini tehdide atacak boşlamaları yapmayın. Ne şartta olursa olsun aracın kontrolü sizde olsun. Henüz % 100 otonom sürüşe geçiş yapılmadı 🙂 .

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.