Üç Silindirli Motorlar Neden Daha Gürültülü Çalışır?
İçten yanmalı motorlar denilince akla silindirler ve motor yuvaları gelir. Yakıt enerjisini hareket enerjisine çevirmek için motorlarda; emme, yanma, sıkıştırma ve egzoz gibi zamanlarda belirli işlemler yapılır.
Motorun çalışması esnasında, 4 silindire sahip olan motorlarda sırası ile 1. Ve 4. silindir, 2. ve 3. aynı zamanları yaşar. Bu zamanlar silindirin ileri ve geri konumlarını da ifade eder. Bu silindirler krank mili denilen bir mile bağlı olup, aktarma organlarına güç iletir. Krank mili silindirlerden aldığı hareketi dönme hareketi olarak sisteme aktarır ve motorun en önemli parçalarından birisidir.
4 silindirli motorlarda 1 ve 4 numaralı silindirler ileri konumda iken 2 ve 3 numaralı silindir geri konumdadır. Krank miline 180 derece tamamen simetrik olarak bağlanabilen 4 adet silindir nispeten gürültüsüz ve dengeli çalışacaktır.
Günümüz karbon emisyon şartları göz önüne alındığında daha küçük hacimli motorlara ihtiyaç duyulmuştur. Üreticiler 3 silindirli motorları piyasaya sürmüştür.
Motora 4 yerine 3 silindir bağlandığında, bu silindirler tam bir simetrik yapı oluşturamaz ve krank miline 120 derecelik açılarla bağlanırlar. Yanma ve egzoz zamanları arasında tam simetrik bir yapıdan ziyade gecikmeli tepkiler oluşur.
Örneğin 1 numaralı silindir yanma gerçekleştirirken, biraz sonra 2 hemen ardından 3 numara yanma gerçekleştirir. Aradaki bu zaman farkı motor üzerinde titreşim ve gürültüye sebep olur. Ayrıca 3 silindir, krank milinin kendi etrafında dönmesine yönelik ekstra itki kuvveti doğuracaktır. Bu kuvvet de ekstra titreşim ve gürültüye sebep olmaktadır.
Günümüzde bu titreşimlerin önlenmesi için özellikle 3 silindirli motorların rölanti devirleri 750-900 d/dk olacak gibi yüksek tutulur. Ayrıca krank hareketini dengeleme milleri de motor içerisine yerleştirilir.
Henüz yorum yapılmamış.