Turbo Tamiri Mümkün Mü? Nasıl Yapılır?
Günümüz otomobillerinin çoğunda bulunan “turbo” sistemli motorlarda zamanla bu parçadan kaynaklı arıza meydana gelebiliyor. Benzinli ve dizel araçların daha yüksek performans üretmesi için kullanılan turbo, hareketini egzoz gazından alır. Bakımlarının aksatılması, yazılım güncellemesiyle artan güç sonrası turbonun fazla zorlanması ve en önemlisi de ömrünü tamamlamasından dolayı bozulur. Kimi zaman ses yapar, yağ kaçırır ya da aracın performansını düşürür. İşlevini kaybettikten sonra ise cepte delik açmak için gün saymaya başlar ilk ciddi arıza da canınızı yakacak masraf açar. Eğer turbo değişimine girilirse ciddi maliyet gerektirir. Fakat turbo tamiri yapılmakta ve son yıllarda bu işlem git gide gelişmektedir. Yani turbo tamiri mümkün ve doğru ustanın elinde iyi işler çıkarılmaktadır.
Turbo Tamiri Nasıl Yapılır?
Ömrünü bir şekilde tamamlamış olan turbolar iki şekilde işleme tabi tutuluyor. Tamir kapsamında eksikleri giderilmesi isteniliyorsa egzoz gazından dolayı oluşan kurumlar temizlenir, aşınan kanatlar değişir, turbo palleri kontrol edilir ve değiştirilir. Ayrıca millerde değişir. Bu işlem sıfır parça kadar asla sağlıklı olmaz ama iyi işçilikle gerçekleştirilirse turbo tamiri masrafı yarı yarıya düşürür.
Birde turbo revizyonu diye bir işlem var. Adından da anlaşılacağı üzere bu işlem tamamen yenileme amacıyla yapılmaktadır. İşin ehli kişiler elinde turbo, çıkabilen en ufak parçasına kadar ayrılır ve sorun çıkaran ya da çıkarabilecek bütün parçaları değiştirilir. Tekrardan birleştirilir. E tabi bu işlem daha maliyetli ama çok daha uzun ömürlüdür. Burada kıstas sıfırını almaya değip değmeyeceğidir.
Turbo sistemli araçlar atmosferiklere göre daha naziktir. Bu yüzden turbo’ya gözünüz gibi bakmalısınız. Gerekirse 6 ayda bir turbo kurum temizliği yapılmalıdır. Emin olun sadece bu uygulama ile turbo’nun ve doğal olarak motorun ömrünü ciddi oranda uzatabilirsiniz. Ayrıca aracınızın daha sağlıklı ve hızlı olmasını sağlarsınız.