Triger Kayışı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Otomobillerimizin üretimlerinden itibaren belli zamanlar içerisinde değiştirilmesi gereken parçaları vardır. Bu parçaların belli ömürler biçilmiş ve maksimum kullanım süreçleri verilmektedir. Arabalarımız konfor ve ihtiyaç yönünden her türlü isteklerimizi karşılamakta , ancak bunun devam ettire bilmek içinde, bakım aralıklarını ve aracımızın temel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Özellikle gözle görülmeyen parçaların değişim zamanlarını iyi ezberlemek gerekir ve firmaların söylediği değişim zamanlarında katiyen yenilememiz gerekiyor. Bugün sizlere araçta belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken önemli parçalardan Triger Kayışından bahsedeceğiz. Başta anlamı olmak üzere, çalışma prensibi ve Ne Zaman Değişmesi gerektiğine dair konuda detaylı bilgi aktaracağız.
Triger Kayışı Nedir?
Triger kayışı aslen “TİMİNG BELT” denilen zamanlama kemeri, kayışı anlamına gelir. Genel yapısı kauçuk dan imal edilmiş olup, çelik tel veya buna sarılmış kumaş yapılı malzemeler ile kullanılır. Çalışma mantığı, ilk marştan sonra krank milinden aldığı hareketi eksantrik millerine ileterek, supapların çalışmasını sağlamaktadır. Motor hareket başlangıcının yanı sıra, devri daim pompasını da hareket ettirerek aynı anda iki ihtiyacı karşılamış oluyor. Bu parça firmaların kendine özel maddelerinden de imal ediliyor. Hafif ve dayanaklı malzeme olan Karbon Fiber, Kevlar gibi sağlam ve her araçta kullanılmayacak tipte olabilirler. Son zamanlarda bir çok firma da kullanılan “Trigger Chain” denilen triger zinciri kullanılmaktadır. Zincirden imal edildiği zaman değişim olmamakla birlikte, değişimin, aşırı yıpranma ve farklı etkenlere maruz kalındığı zaman yenilenmesi yapılıyor. Dediğimiz gibi zincir şeklinde kullanan firmalar olsa da, yine de tercih, kauçuk yapılı olanından yanadır. Sürtünme kat sayısı az ve ses yönündeki performansı Kauçuk Triger Kayışını önde tutuyor.
Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmeli?
Son derece hassas ayarlar üzerine takılan Triger Kayışı, doğru takılmadığı veya verilen kullanım limitlerini fazla aşması sonucu koptuğunda motor aksamlarında inanılmaz hasarlar meydana getirmektedir. Triger kayışı takımı sırasın da egzantrik dişleri ile doğru orantılı ayarları yapılırken, bu ayarlar kayış-supap ilişkisinin eş zamanlı olarak doğru çalışmasını sağlar. Üreticilerin değişim süreci ile ilgili, 5 yada 6 yıl olarak, km bazında baktığımızı zaman ise 50 bin ile 80 bin km aralarında değişimi öngörüyorlar. Bu rakamlar firmalara göre de değişiklik gösterebilir. Tavsiyemiz sınıra kadar kullanmadan, verilen kilometrenin 5 bin veya 10 bin km önce yenilenmesi. Böylece, Ne zaman kopar acaba? sorusunu akıllarımızdan silmiş oluruz. Supaplar, pistonlar ve diğer parçalardan kırılma ve çatlama sesleri duymak istemiyorsak zamanında veya öncesinde değiştirelim. Hırıltı ile başlayan bu olay, sonunda motor revizyonuna dönüşen korku filmi olabilir.
Henüz yorum yapılmamış.