(TOGG) Yerli ve Milli Elektrikli Otomobil Özellikleri – Rakipleri – Çıkış Tarihi – Fiyatı

(TOGG) Yerli ve Milli Elektrikli Otomobil Özellikleri – Rakipleri – Çıkış Tarihi – Fiyatı

27 Aralık 2019 itibariyle Türk otomotiv sektöründe dönüm noktası denilecek bir gün yaşandı. TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) adıyla 18 ay önce yerli ve milli otomobil için Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Grubu’nun bir araya gelip oluşturduğu proje, sonunda ilk konsept modellerini ortaya çıkardı. Bilişim Vadisi’nde tanıtılan tamamen elektrikli SUV ve sedan otomobillerimiz C segmentinde üretilecek. Fabrika temelleri 2020 yılında Marmara Bölgesinde atılacak olan bu projenin fikri ve sınai mülkiyet hakları kendisine ait olup 2030 yılına kadar ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek. İlk etapta SUV model hayata geçirilecek. Ardından Sedan ve diğerleri gelecek. İşte detaylar…

TOGG SUV Fotoğrafları

Aracımızın Tasarım Süreci Nasıl İşledi?

TOGG’un ilk meyveleri ortaya çıkma aşamasında tasarımla ilgili birçok eleştiri olmuştu. Madem yerli otomobil üretiyoruz, neden tasarımda yerli olmadı? sorusunu çok kişiden duyduk. Pininfarina elinden çıkan bu iki aracın tasarım süresine kısaca göz atalım.

– Aracın tasarım sürecinde Türkiye ve Dünya genelinde 18 tasarım ekibinin çalışmaları TOGG’un belirlediği 6 farklı kategori de değerlendirildi.

Yerli ve Milli Elektrikli Otomobil Ne Zaman Çıkacak?

– TOGG’un tasarım değerlendirme ekibi içerisinde Volkswagen ve Mercedes’in eski baş tasarımcısı Murat Günak’ta yer aldı.

– Değerlendirme aşamasında en yüksek puanı alan 3 tasarım ekibi belirlendi.

– Aracın 2 boyutlu tasarımı üzerine yarışma süreci başladı ve 4 aşamalı olarak kurgulanan yarışma toplamda 6 ay sürdü.

– 6 aylık süre içerisinde 100’den fazla tema değerlendirildi.

TOGG SUV Türkiye Fiyatı

– Zorlu süreç sonunda Pininfarina tasarım evi ile çalışma kararı alındı. Ferrari’nin nice modellerine hayat veren bu tasarım şirketi ile çalışmak bize negatif değil ilerleyen dönemde büyük artı olarak yansıyacaktır. Sizlere bu yazıyı hazırlamada önce dış basındaki tepkileri ve kullanıcıların yorumlarını da okudum. Tasarım konusunda Pininfarina ile çalışılmasının başarılı bir adım olduğu konusunda olumlu değerlendirmeler var. Nasip olur konsept hali seri üretime döktüğümüzde bunun ne kadar önemli olduğunu satış rakamlarında mutlaka göreceğiz.

Son olarak aracın tasarımı sadece Pininfarina ekibiyle değil, TOGG tasarım ekibinin de ortak çalışmasıyla gerçekleşmiş.

TOGG SUV Kokpiti

Yerli ve Milli Elektrikli (SUV) Otomobilimizin Temel Özellikleri

– Sınıfının en uzun aks aralığına sahip: 2890 mm.

– Lityum-iyon piller iki farklı güç seçeneğiyle sunulacak:
İlki arkadan itişli 200 beygirlik model olacak. 300 kilometre üzerinde menzil sunarken 0-100 km/s hızlanmasını 7.6 saniyede tamamlayacak.
İkinci seçenek ise dört tekerden çekişli 400 beygir güç sunan model olacak. 500 kilometre üzerinde menzil sunarken 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniyede tamamlayacak.

Yerli ve Milli Elektrikli Otomobil Fotoğraf

 

– Tıpkı en sıkı rakiplerinde olduğu gibi hızlı şarj özelliği de bulunacak. Bataryaların %80’lik dolumu için 30 dakika yeterli olacak. Tabi bunu evdeki 220 volt ile değil çok daha yüksek akımın olduğu hızlı şarj istasyonlarında gerçekleştirecek. Söz konusu istasyonlar 2022 yılına kadar ülkemizde alt yapısı hazır olacak.

– Elektrikli otomobillerde en büyük sorun pillerin durumu. TOGG SUV, 8 Yıl Pil Garantisi ile satışa sunulacak.

– 5G teknoloji alt yapısıyla sunulacak olan bu araç güncellemelerini internet üzerinden alacak.

Yerli SUV Özellikleri

– Standart olarak 7 hava yastığı ile gelecek olan bu araçta hava kanallı ön ve arka disk frenleri, bilinen pasif güvenlik sistemlerinin yan sıra birçok aktif sürüş asistanı da bulunacak. 2022 yılında yollara çıktığı an 2022’deki Euro NCAP standartlarını da 5 yıldız alacak şekilde karşılayacak.

– Elektrikli otomobil otonomsuz olmaz! Aracımızda Seviye 2+ otonom sürüş özelliği olacak. Seviye 3 ve ötesi içinde alt yapıya sahip olacak.

– Dünya’da ilk kez Türkiye’nin otomobilinde hayata geçecek olan Holografik Asistan özelliği ile sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak.

Yerli SUV İçi

– Holografik Asistan sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan aracın gösterge ekranında verilen bilgileri görmekle kalmayacak, aynı zamanda yol ve çevre hakkında ihtiyacı olabilecek diğer tüm bilgilere ulaşabilecek.Arttırılmış gerçeklik ve 3 boyut ile zenginleştirilmiş görüntü sayesinde yol tarifi ve diğer sürücü destek sistemlerini daha kolay bir şekilde kullanarak güvenli, konforlu ve interaktif bir sürüş imkanı bulacak.

Hangi Araçlarla Yarışacak?

TOGG SUV için birçok yerde değinilmemiş olan noktaya gelelim. Yani segment gözetmeksizin elektrikli SUV dünyasındaki modellerle konsept modeli kıyaslayalım. Bugün lanse edilen elektrikli SUV, 2890 mm aks aralığı ile C-SUV sınıfının en uzun dingil mesafesine sahip olup AWD yani dört çeker versiyonunda 400 beygir güç sunuyor. 0-100 km/s hızlanması 4.8 saniye süren yerli aracımızın menzili ise 500 kilometre üstünde olduğu açıklandı. Tabi bu değerler konsept model için geçerli ve önümüzde 2 sene daha var. Mevcut modellerin teknik verileri ise aşağıda yer alıyor. Seri üretime geçecek olan elektrikli SUV modelin bu değerlerin biraz daha üstünde olması önemli avantaj sağlayacaktır. Fakat mevcut değerlerinde çok iyi olduğunu aşağıdaki diğer elektrikli SUV’lara baktığınızda fark edeceksiniz.

Yerli SUV Fiyatı

Güç – Aks Aralığı – Menzili – Performans Verileri
Audi e-Tron: 402 beygir – 2928 mm – 400 kilometre – 0-100 km/s hızlanması – 5.7 saniye
Ford Mustang Mach-E AWD: 338 beygir – 2971 mm – 540 kilometre – 0-100 km/s hızlanması 7.0 saniye altında
Jaguar I-Pace: 400 beygir – 2990 mm – 470 kilometre – 0-100 km/s hızlanması 4.8 saniye
Mercedes-Benz EQC: 402 beygir – 2873 mm – 450 kilometre – 0-100 km/s hızlanması 5.1 saniye
Tesla Model Y: 346 beygir – 2965 mm – 505 kilometre – 0-100 km/s hızlanması 5.1 saniye
Tesla Model X 90D: 417 beygir – 2965 mm – 413 kilometre – 0-100 km/s hızlanması 4.8 saniye

Fiyatı Ne Olacak?

Yerli ve milli elektrikli aracımızla ilgili açıklanan fiyat bilgisi 200 bin TL’den başlayacağı yönünde oldu. Fakat bu değer ne yazık ki pek mümkün değil. Çünkü önümüzde 2 yıl daha var ve Jaguar I-Pace bile 600 bin TL üzerinde satılıyor. Üstelik % 15 ÖTV ve % 18 KDV şeklinde fiyatlanarak. Yani bu araç vergilerden muaf bile olsa 200 bin TL ne şimdi ne de sonra kurtarır. Ayrıca 6 ay içerisinde bile otomobil fiyatları ciddi değişkenlik gösteriyor. Şuan herhangi C-SUV aracın fiyatı bile 300 bin TL bandına rahatlıkla ulaşıyor. Bugün tanıtılan teknoloji delisi elektrikli SUV’un değil 200 bin TL, 300 bin TL’den bile satılması çok zor görünüyor. Tahminimce yerli otomobilimiz C-SUV olarak AWD versiyonuyla iki yıl sonra 400 bin TL civarında satışa sunulur. Arkadan itişli model ise 300 bin TL’nin biraz üzerinde olur. Sedan seçeneği ise 200 bin TL üzerinde fiyat etiketiyle başlangıç yapar ve batarya seçeneğine göre fiyatı artar.

Yerli Sedan Otomobil Fiyat

Önümüzde iki sene var ve TOGG SUV için şahsım adına çok umutluyum. Tanıtım süreci oldukça profesyonel yapıldı. Konseptin sunumu da çok iyiydi. Devamını da aynı çizgi de getirdiğimiz sürece başarılı satış rakamlarına ulaşmak işten bile değil. Bu meşakkatli yolculukta Mehmet Gürcan Karakaş ve ekibine başarılar diliyorum ve sizleri aracın fotoğrafları ile baş başa bırakıyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.