Taşıt Kredisi Hesaplama ve Başvurusu | 2019 Taşıt Kredisi Faizleri

Taşıt Kredisi Hesaplama ve Başvurusu | 2019 Taşıt Kredisi Faizleri

Taşıt ya da araç kredisi, ikinci el ya da sıfır araç almak için bankalardan çekilen kredi türüne verilen addır. En fazla 48 ay vade ile çekilebilir ve bu süre içerisinde söz konusu araç aslında bankaya aittir. Onun teminatı ya da güvencesi ile aracınızı sürebilirsiniz. Peki taşıt kredisi hesaplama sırasında nelere dikkat edilmeli?

Taşıt Kredisi Hesaplama ve Başvurusu

Taşıt Kredisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sigorta giderleri, taşıt kredisi faiz oranları, dosya masrafları, KKDF ve BSMV gibi çeşitli vergi giderleri başvuru öncesinde hesaplanmalıdır. Ayrıca aracınızın bankanın ipoteği altında olacağını da unutmamalısınız. Bu da eğer arabanızı satmak isterseniz, bankanın onayı olmadan bunu yapamayacağınızdır. Taşıt kredisi hesaplama için dikkat edilmesi gerekenleri, Paradurumu.com, Hangikredi.com, Hesapkurdu.com ya da Enuygun.com gibi internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Taşıt Kredisi Faiz oranları da diğer kredi türlerinin faiz oranlarını belirleyen TCMB yani Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kontrolündedir. Bankalar ancak, TCMB’nin belirlediği üst ve alt sınırlar içinde bir faiz oranı belirleyebilir. Ayrıca, araba piyasasının sahip olduğu dengeye göre de taşıt kredisi etkilenmektedir.

Taşıt Kredisi Mi Yoksa İhtiyaç Kredisi Mi?

Bir araç almak istiyorsanız, ihtiyaç kredisi başvurusu da yapabilirsiniz. Böylece aracınızı ipotek altına almadan doğruca sahipliğini alabilir ve satmak istediğinizde de satabilirsiniz. Borcunuz ve aracınız birbirinden bağımsız olacaktır. Bu noktada iki krediyi biraz daha kıyas yaparak irdelemek katkı sunacaktır. Taşıt kredisi hesaplama işlemi için Hesapkurdu.com ya da Hangikredi.com ve Enuygun.com gibi kredi danışmanlık hizmeti sunan firmaların hesaplama araçlarını ziyaret edebilirsiniz.

Eğer sıfır bir araba almak istiyorsanız ve bunun için taşıt kredisi çekerseniz, proforma faturası, ikinci el araç kredisi için noter onayı satış sözleşmesi gerekmektedir. Belirtildiği gibi ipotek bu sürede etkindir. Bunun dışında ihtiyaç kredisinde 50 ay olan en yüksek vade, taşıt kredisinde 120 bin TL altında 60, 120 bin TL üstünde 48 aydır. Ve taşıt kredisi seçeneğinde trafik sigortası ve kasko masraflarınız da olacaktır.

Taşıt Kredisi Haciz İşlemi Nedir

Eğer art arda iki taşıt kredisi taksiti ödeyemezsiniz, kredi çektiğiniz banka sizden kredinin tamamını isteyebilmektedir. Eğer 30 gün içinde, kredi borcunuzun tamamını ya da sadece ödenmeyen iki taksiti ödemezseniz hakkınızda kredi borcu yasal takip süreci başlatılır. Borç ise tarafınızdan maaş haczi ya da mal haczi ile temin edilir.

Taşıt Kredisi Dosya Masrafları

Taşıt kredisi için yapılacak dosya masrafları Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu tutar toplam taşıt kredisi bedelinin ancak binde beşi olabilir. Eğer 30 bin liralık bir taşıt kredisi çekerseniz binde beşi olan 150 TL’lik bir dosya masrafınız olacaktır.

Taşıt Kredisi Başvurusunda Hangi Gelirler Kabul Edilir?

Taşıt kredisinde sadece belge ile ispatlanabilen gelirler geçerlidir. Aynı zamanda aile bireylerinin gelirleri herhangi bir şekilde taşıt kredisi için bir etken değildir. Sadece dosyada bulunması onaylanma sürecini hızlandıracaktır.

Taşıt Kredisi Ödeme Planı

Taşıt kredisi taksitlendirme işlemi gelir düzeyinize göre belirlenen vadeye göre hesaplanır. Eğer gelir düzeyiniz yeterli ise çektiğiniz taşıt kredisini daha kısa bir vadede ödeyeceğiniz için, daha düşük faizde daha az sayıda bir taksitlendirme planı çıkarılır. Her taksit ödendiğinde kalan anapara üzerinden yeniden faiz uygulanır ve taşıt kredisi için ödeme planı oluşturulur.

Taşıt kredisi ödeme planı seçeneklerine gelir isek bunlar sabit, artan ya da azalan olarak çeşitlenmektedir. Bu ödeme planlarında her zaman toplam geri ödeme maliyeti yani çektiğiniz anaparanın kredi faizi ile kaça çıkacağı hesaplanmalıdır. Eğer düşük taksit tutarına ihtiyacınız var ise bu durum kredinin ödeme sürecini uzatacağı için faiz oranını yükseltecek ve ister istemez daha fazla ödenmesi gereken kredi borcu oluşturacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.