Sıfır Araba Fiyatları Düşer mi?

Sıfır Araba Fiyatları Düşer mi?

Geçtiğimiz yıl sonunda açıklanan ve matrahı 40 bin TL’nin üzerinde olan araçlara uygulanan %50 oranındaki yeni vergi yükü, en fazla satışın gerçekleştiği Aralık ayına girmeden açıklanması, sıfır araba fiyatlarının ilk önemli yükselişi olmuştu.

Yıl sonuna gelindiğinde her ne kadar matrah dilimi belirtilse de, satışa sunulan sıfır arabaların %90’ını etkileyen bu artış karşısında ilk kez 1 milyonun üzerine çıkması beklenen otomotiv piyasası satış hacmi yeni bir rekora ulaşamamıştı.

Sıfır Araba Fiyatları

2017 yılı ile birlikte otomotiv üreticileri önceliğini geçtiğimiz yıla ait modellere verdi. Özellikle yeni yıl ile birlikte siyasal iklimin ve belirsizliğin etkisinde kalan ekonomi ile dolar kurundaki artışı bir müddet yansıtmayarak sıfır araba fiyatları skalasını dengede tutmaya çalıştılar.

Finansal anlamda sıfır araba kampanyaları düzenleyerek, uzun vadeli ve sıfır faiz oranlı kredilendirme kampanyaları ile sıfır araba satışlarını devam ettirmeye çalıştılar ve daha çok düşmesi beklenen ancak geçtiğimiz yıla oranla sadece %10’un altında kalan satış hacmine de bakılırsa bu konuda başarılı da oldular.

Bu durum otomobil tüketicileri açısından en az araba fiyatları kadar finansal çözüm ve kredilendirme konusunun da çok önemli olduğunu bizlere gösterdi.

Peki “sıfır araba fiyatları düşer mi?” konumuza gelecek olursak aslında sorunun en iyi yanıtının da kendi içinde gizlendiğini görebiliriz. Geçtiğimiz yıl için gerek ticari plakalara sunulan muafiyetler, gerekse KOBİ destekli uygun finansman çözümleri otomotiv sektöründe durgunlaşmanın önüne geçti. O nedenle sıfır araba fiyatlarının en büyük belirleyicisinin bu yıl da ekonomi politikalarının olacağını söyleyebiliriz.

Ekonomi politikaları dışındaki en büyük etkenlere bakacak olursak;

  • Yerli otomobil üreticilerinin maliyetlerinin azalması,
  • Gelişen teknoloji karşısında ucuzlayan eski teknolojik altyapıya sahip modellerin üretilmesi,
  • Daha uzun vadeli kredilendirme sağlayacak olan finans kuruluşları,
  • Döviz kurunda yaşanabilecek düşüşler vb. sıfır araba fiyatlarının düşmesinde rol oynayabilecek diğer etkenler olarak sıralayabiliriz.

Özellikle lüks araba üreticileri Türkiye fiyat listelerini döviz cinsinden duyururken ilk kez geçtiğimiz yıllarda Türk Lirası olarak açıklamaya başlamışlardı. Bu durumun Türk Lirasına olan güveni ve stabil ekonomik dengeyi temsil ettiği yorumları ön plana çıkmıştı.

Ancak son dönemde vergi ve kur farkından kaynaklı hızlı fiyat artışlarını tüketicinin yorumlayabilmesi için aynı üreticiler fiyat listelerini şimdi hem döviz hem de TL cinsinden açıklıyorlar. Bu gibi markaların ileri bir tarihte fiyat listesini sadece döviz cinsinden Euro ya da Dolar olarak açıklaması ekonominin yine başladığı yere geri döndüğünün bir göstergesi olacağını söylemek mümkün.

Kısaca sıfır araba fiyatları konusunda büyük etkenin tamamen ekonomik politikaların elinde olduğu, küçük etkenin ise sosyal ve siyasal yönden insanların, “acaba ne olacak” diye merak etmeden yaşayabileceği bir gündemden geçtiğini bizlere gösteriyor.

Kaynak: www.arabalar.com.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.