Otomobiller Performanstan Neden Düşer?

Otomobiller Performanstan Neden Düşer?

Araçlarımızın verdiği tepkileri bazen anlayamayız. Aslında insan vücudun önceden verdiği tepkiler gibi otomobillerde aynı davranışı sergiliyor. Değişik seslerle başlayan daha sonra şiddetini artıran anormallikler olabiliyor. Ufaktan başlayan sorunları belki de son aşamalarda fark ediyoruz. En belirgin olanı yakıt tüketiminin artması ve de aracınızın tepkimelerin de yaşanan aksaklıklardır. Peki belli sürelerden sonra Otomobillerimizin Performansı neden düşüyor? Bu soruyu sizler için cevaplıyoruz.

Otomobillerimiz Performanstan Neden Düşer?

Otomobillerimiz Performanstan Neden Düşer?

Performans düşüklüğüne onlarca maddenin sebep olduğunu söyleyebiliriz. Temel sebep olan bakım olayından başlayacak olursak; bakımı gecikmiş arabalarda hava filtresinin tıkanmış olması, yağ filtresinin dolmuş olması performansı etkileyecektir. Kirlenmiş veya eskimiş motor yağı, yağlama görevini tam anlamı ile yapamayacağı için düşüşe sebep olacaktır. Ateşlemede doğan arızalar, avans ayarlarının bozukluğu, hava giriş çıkışlarını kontrol eden sensörlerin bozukluğu, supaplar da ayarsızlıklar hepsi birer nedendir. Bağlantılı olarak, bu sebepler yukarıda bahsettiğimiz yakıt tüketiminin artışına nedendir. Çünkü arabalar zorlandığı zaman fazla yakıt çekerek kaybedilen gücü tolere etmek isterler. Belki duymadınız ancak balataların çok sıkı ve sert şekilde takılması, yavaşlatma tepkisini doğurarak aracınızı zorlayacaktır. Bu zorlanma balatalar yenene kadar olsa da maddi zarar olarak dönüşü olur. Kalitesiz benzin veya mazot kullanmak en sık rastlanan durumdur. Halk arasında sulu yakıt denilen ve ciddi anlamda araçların performansı düşüren baş nedenlere ekleyebiliriz. Debriyaj balatası sıyırma diye tabir ettiğimiz debriyajın aşınma ve bitmesi performansın düşüşünü hissettiren ekipmandır. Bu durum aracın devrinin çıkması ancak aracın hızlanmaması durumudur. Bunun nedeni ve genel olarak performans düşüklüğünü en iyi, aracımız rampa yukarı çıkarken ya da yüklü olduğunda anlarız. Egzoz olayından bahsedecek olursak; Egzoz sisteminde doğan arızalar da düşüş nedenidir. Katalitik konvektör veya egzozumuz belli nedenlerden dolayı tıkanmışsa, görevini tam olarak yapamayarak, onun neticesinde bozuk olan hava çıkışları performansı bir hayli etkiliyor. Lpg’li araçların standart motorların çalışma düzenini etkilediği için belli zamanlarda ki ayar kaymalarından performans sıkıntısı yaşatabiliyor. Özellikle kış aylarına girerken teferruatlı ayarlarını yaptırmamız lazım. Yazdığımız bu nedenlerin bir çoğunu anlaya biliriz ancak bu tip performans sorunlarında servise gidilmeli ve check-up yaptırılmalı Böylece varsa başka sorunlarında çözümü bulunmalıdır. Aksi durumda küçük sorunlar aracınızı içten içe tüketebilir.

Yorumlar
  1. Cihangir dedi ki:

    Sulu mazot mu!!!
    Suyla mazot karışır mı ya???
    Allah aşkına bilen birisi çıkıp adam gibi yazsın. Milletin ekmeğine çamur atmaya gerek yok. 8silindiri örnek alın biraz.

    1. HCB dedi ki:

      Yukarıda kalitesiz yakıttan bahsediliyor. Dikkatli okuyup, anlayıp ona göre yorum yapalım!