Otomobiller Neden Hararet Yapar?

Otomobiller Neden Hararet Yapar?

Araçlarımızın en büyük belalarından biri de hararettir. Kendimizden kaynaklanan veya otomobilin motor kısmındaki yanlış çalışma düzeninden dolayı sistem arıza verir. Umulmadık yerde yolda kalmamıza neden olurken, müdahalelerin doğru yapılmadığı zaman hem cebimize hemde sağlılığımız ile ilgili sorunlara neden olabilir. Aracın halk dilinde su kaynatma veya su düşürme olarak bildiği hararet konusunu, biraz daha konuyu açarsak, bizler sadece gözle görülür kısmından haberdar oluyormuşuz. Sizlere aşağıda detaylı olarak Otomobiller Neden Hararet Yapar, yapılması ve yapılmaması gerekenlerden söz edeceğiz.

Araba Neden Hararet Yapar?

Otomobiller Hangi Nedenlerden Dolayı Hararet Yapar?

Biraz önce dediğimiz gibi gözüken ve gözükmeyen kısım olarak ikiye ayrılır. Birinci kısım olan herkesin bildiği su kaynatmadır. Bu hararet hatası, genel olarak su hortumların kaçak yapmasından dolayı kaynaklanır. Eskiyerek üzerinde bir takım çatlakların oluşması ile veya başka bir müdahale ile hortumun delinmesi yüzünden sızan su, bir süre sonra aracın ihtiyacı olan suyu sağlayamayarak, su devri daim işini geçekleştirememesinden, motor ısının yükselerek stop durumuna geçirtir.

Diğer durumlardan biri de soğutma fanının bozulmasıdır. Aracın ön kısmında, radyatör önünde bulunan fan, dışarıdan soğuk hava besleyerek radyatördeki ısı yükselmesini engelliyor. Bu ekipman arıza yaparsa soğutma işlemi duruyor, aracın ısıdan dolayı dayanamayarak en belirgin tepki olarak su ve buhar atıyor, yani sıcak havayı dışarı püskürtmek istiyor. Fanın bozulması genel olarak Fan Müşirinin bozulmasından kaynaklanıyor.

Bir başka neden ise yüksek devirli araç kullanma. Aracımızı yüksek devirli kullandığımız zaman motor içinde oluşan ısı, aracın zorlanması ile artarak ısıyı tavan yaptırabilir. Yüksek devirde kullanımdan dolayı hararet yapmasının yanında aşırı zorlamanın etkisi ile motor blokluğunda ki ekipmanın zarar görmesine neden olur.

Aracın kayışlarındaki veya devri daim pompasındaki bozukluklar da hararete neden oluyor. Devri daim pompası aracın motor içinden geçip radyatöre kadar olan kısma uzanan boru sistemi ile aracın çalışma prensibi olan yakıtın ve benzinin yanmasıyla açığa çıkan ısıyı absorbe ediyor. Kısaca motor içindeki ısıyı stabil tutmaya çalışarak harareti önlüyor. Bu ekipmanın bozulması inanın cep sağlığı için hiç iyi olmayan bir şey. Bu konunun devamı olarak da kayış kopma durumunu ekleyebiliriz. V kayışı dediğimiz, devri daimi döndürmede yardımcı olup, dağılımın ilerlemesini sağlayan unsurdur. Bu kayışta koparsa devri daim durmuş olacak ve motordaki ısı en yüksek seviyeye gelecektir.

Otomobil Hararet Yaparsa

Şimdi gelelim gözükmeyen hararete. Motor çalışma prensibinde yakıt ile hava karışımının pistonlarla itilmesiyle yüksek patlamalar oluşmasıdır. Eyer ki pistonlarda bir bozukluk varsa veya aracın yakıtındaki kalitesizlikten dolayı hava yakıt oranı tutmazsa pistonların erimesine kadar giden ısı, aracın yine hararet yapmasına neden oluyor. Bunun devamı olarak sübaplar erirse, motorun komple ısıya maruz bırakacaktır. En dikkat etmemiz gereken Gözükmeyen Hararettir. Nedeni ise bu olaydan sonra motorun her bir parçasının yenilenmesi demek, buda maddiyat demektir. Enjektör bozukluğu da yukarıdaki arızaların ekip arkadaşı diyebiliriz.

Otomobil Hareret Yaptığında Yapmamız ve Yapmamamız Gerekenler Nelerdir?

İlk önce klasik su kaynatma oldu ise aracı uygun yere çekip, kaputunu açarak hiçbir müdahale etmeden beklemeliyiz. Sıcak şekilde radyatör kapağını açmaya kalkarsak, basınçlı hava ile içeride kalan su fışkırarak vücudumuzda yanıklar oluşturur. Motorun çalışmasından dolayı her bir metal parçanın belli bir sıcaklığa kadar dayanmasından dolayı, birden soğuk su atarsak çatlama, deforme olayları olur. Aracın motoru tamamen soğuduktan sonra radyatöre soğuk su ilavesi yapmalıyız. Halk arasında diğer bir yöntemde bana göre sakıncalı olan ancak işe yardığı söylenen, klimayı sıcak hava pozisyonuna getirerek açmak. Bu yöntem fazla sıcak havayı atmaya yardımcı olsa da sonuçta motor çalışıyor ve daha ileri arızalara neden olabilir. Aracınızı ilerletmeyin, ilerler seniz motor avansından gelen çatlama seslerini duyabilirsiniz, buda yukarıda anlattığımız sonuçların doğmasına neden olur.

Sonuç olarak aracın periyodik olarak suyuna, borularına, kayışlarına, müşirlerine baktırmalıyız, hararet durumda en iyi hareket otomobilinizi yerinden oynatmadan servisinizi çağırmak olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.