Otomobiller Egzozdan Neden Alev Atar?
Otomobilleri çok seviyoruz ve onların zaman zaman aklımızda oluşturduğu sorulara yanıt bulmak da bir o kadar eğlenceli oluyor. Özellikle benim gibi spor araba tutkunuysanız, bazı sorular aklınızı kurcalayabilir. Mesela otomobillerin egzozdan ateş atması bugünkü irdeleyeceğimiz ve cevabını bulacağımız soru olabilir. Spor otomobillerde sıkça gördüğümüz bu durum, motor modifikasyonu yapılmış araçlar içinde görülmektedir. Hatta özel sistemlerle birkaç bin TL’lik araçlarda bile gördüğümüz oldu. Peki Otomobiller Egzozdan Neden Alev Atar? Fazla detaya girmeden, genel ve net şekilde sorunun cevabını vermeye çalışacağım. Hadi başlayalım.
Arabaların egzozdan alev atmasının en büyük sebebi, yanmamış yakıtın motor içerisinden çıktıktan sonra dışarı atılırken egzoz boruları içerisinde oksijenle temas etmesi ile birlikte patlamanın yani o alevin çıkması sonucu dışarı atılmasıyla gerçekleşir. Bunun olması için birden çok sebep vardır. Şimdi onlara bakalım.
Spor otomobillerde sıkça gördüğümüz egzozdan alev atması durumu, yakıt yanma odasına fazla yakıtın gitmesi sonucu başlar. Bu durum benzinli araçlarda çok daha fazla görülür. Zengin karışım olarak tabir edilen fazla yakıtın gönderilmesi sonucu ister istemez yanmamış yakıt egzoz gazı ile birlikte dışarı atılır. Standart otomobil olsa burada katalitik konvertör engeli karşımıza çıkardı. Fakat spor otomobillerde bu sistem genellikle kullanılmaz ya da özel sistemler geliştirilir. Çünkü katalitik konvertör, tam olarak yanmamış yakıtlar için filtre görevindedir. Bu yüzden o patlamalara engel teşkil eder. Ayrıca gazın direkt çıkışına da engeldir. Spor otomobillerde bu durum bir şekilde aşılmıştır. Bu yüzden yanmamış yakıt egzoz borularına ulaştığında iki şeyle karşılaştığı zaman o ateş atma gerçekleşir. Hava ile temas eder ve yüksek sıcaklıkta devreye girdiği zaman o çiğ benzin alev alır ve hayran kalınan sahne gözler önüne serilir.
Tabi bu her zaman böyle olmaz. Motor çalışma prensibinin altında birçok işlemler gerçekleşir. Temel olarak motora hava çekilir, içeriye gönderir. İçerideki hava ile yakıt karışır ve sıkıştırılır, bujilerin öpücüğü ile karışım ateşlenir ve pistonlar çalışmaya başlar. Bu işlem sonrasında ise egzoz gazı ortaya çıkar ve motordan dışarı atılır. Bu çalışma sistemi aşamasında oluşacak özel durumlar ve sorunlarda egzozdan ateş atmaya sebep olabilir.
*Zengin karışımın aksine fakir karışım ile de ateş atar. Motor içine az yakıt girer, gereken yanma gerçekleşmez ve tam olarak yanmamış olan egzoza gönderilir. Sonrası boom!
*Yakıtın ateşlenmesi de buna sebep olur. Bujilerin geç çalışmasından dolayı da tam yanmamış yakıt ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda yine egzoza yanmamış yakıt gider ve boom!
*Standart araç binicisiyseniz katalotik konvertör sorunlu olduğu zaman yanmamış yakıtı filtreleme yapamadığı zaman yine aynı duruma sebebiyet verebilir.
*Bunların yanı sıra özel sistemler de kullanılıyor. Fakat işin temelini tekrar altını çizerek belirteyim. Yanma odasına gönderilen yakıt, tam olarak yanmadan egzoza gönderilirse egzozdan ateş atması görülebilir. Fakat otomobilde katalitik konvertör olmaması lazım. Onunda sebebini yukarıda belirtmiştim.
Henüz yorum yapılmamış.