Otomobil Segmentleri Nelerdir? Nasıl Belirlenir?
Segmente , otomobillerin arasında sınıflandırma diyebiliriz. Otomobillerde ki her fark bu sınıflandırmayı belirliyor. Bölme anlamında olan Segment, anlamından da belli olduğu gibi üretilen sınıfların ayrı ayrı gruplandırılmasıdır. Bu sınıflandırma olmasaydı, araçların hangi özellikleri ile sunulacağı veya rekabet ortamın da hangi araçlarla mukayese edileceği olmazdı. Genel olarak bu ayırma işlemi boyutlarına göre yapılmaktadır. Kilogramı, motoru, hacmi de etkileyen faktörlendendir. Şimdi sizlere sınıflandırmada kullanılan isimler ve Otomobillerin Segmenti Nasıl Belirlenir anlatacağız.
OTOMOBİL SEGMENTLERİ NELERDİR NASIL BELİRLENİR
A-Segmenti Araçlar
Bu segmentin araçları mini boyutlu olarak bilinir. Motor hacimleri ve boyutları oldukça küçük araçlardır. Boyu 3,5 metre ve aşağısı, genişlik olarak ise 2 metre aşağısı olarak ölçümler üzerinden değerlendiriliyor. Şehir içi kullanımlar için düşünülen bu araçlar, fiyat olarak da diğer segmentlere göre ucuzdur. A segmenti araçların motorları 1400 cc hacmi genel de geçilmiyor. Bu segment ile satış yapılan araçlar Toyota Aygo, Citroen C1, Smart, Hyundai i10, Volkswagen Lupo, Kia Picanto, Ford KA, Fiat 500C, Mazda 1 serisi örnekleme yapılacak arabalardır.
B-Segmenti Araçlar
A segmentine göre biraz daha iri yapılı ve kilogramlı otomobillerdir. B segmenti araçlar Küçük sınıf araçlar olarak biliniyor. Boyutları 3.50 ile 4 metre arasında belirlenir. Motor hacimleri biraz daha fazla veya A segmenti ile aynı da olabiliyor. Motor daki ayırım , beygir güçlerinde farklılık gösteriyor. En çok bilinen örnekleri Toyota Yaris, Renault Clio, Opel Corsa, Hyundai i20, Ford Fiesta, Citroen C3 serileri dir. Sadece hatchback olarak değil, Vagon, Tek kapı, Suv, Mpv olarakta üretilmektedir.
C-Segmenti Araçlar
En çok yatırımların yapıldığı segmenttir. C segmenti firmaların omurgası diyebiliriz. Günümüz C segmentinde olan araçlar eskilerine göre kasa yapıları biraz daha büyümüştür. İnsanların tercih etmesinde ki sebeb, boyutların büyüklüğü, motor hacimleri özellikle beygir güçleri ve uzun yolculuklarda ki rahatlığı tercih sebebi olmaktadır. Fiyat konusun da, alt segmentlere göre biraz pahalı olsa da, fiyat performanstan dolayı daha mantıklı geliyor. Ford Focus, Toyota Corolla, Renault Megane, Opel Astra, Hyundai Elantra, Honda Civic tarzı araçlar C Segmentine dahil araçlardır. Ford Kuga, Toyota Rav4, Nissan Qashgai Suv sınıfının, Ford C-Max, Toyota Verso, Seat Altea, Peugeot 5008 Mpv sınıfının C segmenti araçlarıdır.
D-Segmenti Araçlar
C segmenti ne göre biraz daha büyük araç sevenlerin tercih ettiği, donanımsal olarak üstün olan araçlardır. D segmentin de motor hacimleri 2.0, 3.0 litrelere kadar çıkabiliyor. Son zamanlarda bu araçlar için özellikle geliştirilen, küçük hacimden yüksek beygirler üreten motor üniteleri kullanılmaktadır. Üst orta sınıf diye de isimlendirilir. C segmenti ile ortalama olarak 3 ile 5 cm arasında uzunluk farkı vardır. Bu segmente örnek olarak Volkswagen Passat, Toyota Avensis, Renault Talisman, Honda Accord, Skoda Superb D Segmenti araçlardır. Suv sınıfında Toyota L.Cruiser Prado, Kia Sorento, Audi Q5, Mercedes GLK D segmenti araçlarıdır.
E-Segmenti Araçlar
Bur da lüks kavramı devreye girerek, bunun devamında fiyat orantıları yüksek Segment’e geçmiş oluyoruz. Bu harf sıralamalarında ilerledikçe araç boyutları, motor hacimleri de yükselmektedir. Teknolojik paketler çoğunluklu bu araçlar için oluşturulmuştur. Bmw 5 serisi, Mercedes E, Audi A6, Volvo S80, Jaguar XF D segmenti araçlarıdır. Suv kısmına örnek verecek olursak, Volvo XC90, Bmw X5, Range Rover Sport, Porsche Cayenne, Audi Q7 dir.
F-Segmenti Araçlar
Bu segment’in en belirgin adı Amiral Gemilerdir. Markaların kendi içinde ki donanımlarının tek bir nokta da toplamasıdır. Ultra lüks, kişiye özel, devasal boyutlar ve çok yüksek motor hacimleri ile üretilmektedir. F segmenti, fiyat konusunda da pahalı olup, Milyon TL’ye varan ücretler ile satılmaktadır. F segmenti araçlar Mercedes S serisi, Bmw 7 serisi, Lexus LS serisi, Audi A8, Porsche Panamera, Hyundai Genesis, Bently, Rolls Royce, Jaguar XJ dir.
S-Segmenti Araçlar
Burası hız tutkunlarının dahil olduğu segment dir. Dünyada ki tüm süper spor ve spor otomobiller S segmenti diye geçmektedir. Motor hacimleri firmalara göre değişip, yüksek hacimli olup, tek kapı arabalardır. Dünyanın en pahalı araçları bu segmente aittir. Bmw M3 , Lamborghini Aventador, Porsche 911, Ferrari 458, Aston Martin DB, Mercedes SLS, Toyota GT86, Nissan GT-R modelleri S Segmentine örnektir.
Henüz yorum yapılmamış.