Otomatik Vitesli Aracın Ömrünü Uzatmak İçin 5 Önemli Tüyo

Otomatik Vitesli Aracın Ömrünü Uzatmak İçin 5 Önemli Tüyo

Otomatik vitese sahip arabalarda motoru koruduğunuz kadar şanzıman kutusunu da korumanız gerekli. Olası arıza da otomatik şanzımanlı arabalar ciddi masraflar açıp cebinizde koca bir delik oluşturabilir. Bu yazıda otomatik vitesin ömrünü uzatacak tavsiyelere yer vereceğiz. Beş tüyo içinde sizlerinde hali hazırda uygulamış olduğunuz yöntemler vardır. Belki de daha önce bilmedikleriniz de çıkabilir. Buyurun yazının devamına geçelim.

1- Işıklarda vitesi boşa alın: Trafik ışıklarında uzun süreli beklemelerde (10 saniye ve üzeri) otomatik vitesli araç D konumunda iken sürekli kavrama da olduğu için ileri gitmek isteyip araca ek yük bindirecektir. Sizde gitmek isteyen aracı uzun süre frenlemeye devam ettiğinizde baskı balata ömrü kısalacaktır. Bu yüzden uzun süreli beklemelerde aracın vitesini N konumuna alın.

Otomatik Vitesli Araç Trafik Işıkları

Dipnot: Eğer aracınızda Auto Hold ve benzeri özellik varsa bu maddeyi dikkate almayınız. Bu özellik devreye girdiği zaman ayağınızı frenden çekseniz bile kavrama olmaz ve araba hareket etmez.

2- Yokuşlarda park ederken vitese yük bindirmeyin: Otomatik vitesle ilgili en çok verilen tüyolardan biriside aracı park ettikten sonra yükü viteste bırakmamaktır. Özellikle yokuşlarda bunu asla yapmamalısınız. Durdunuz, arabayı park ettiğin ve direkt olarak P konumuna alıp el freniniz çekmiyoruz.

Doğrusu; park işlemi bittikten sonra el freni çekilir ve yük el frenine bindikten sonra araç P konumuna alınır.

3- Şanzımanı belirli periyotlarla kontrol ettirin: Otomatik şanzımanlı araçların vites performansını yüksek tutmak için belirli periyotlarla bakımını yaptırıp yağını değiştiriniz.

Otomatik Vitesli Araç Kullanma Tavsiyeleri

4- Motor tam ısınmadan sert sürüş yapmayın: Otomobil kullanıcılarının en sık yaptığı yanlışlardan birisi motor ısınmadan aracı sert kullanmaktır. Bu hem motora zarar verirken hemde otomatik şanzımanlı araçların vites kutusuna da zarar verir. Özellikle kış memleketlerinde aracın sıvısı aşırı soğuklardan etkilenip olması gereken akışkanlığını soğukken kaybeder. Aracı çalıştırdıktan sonra en azından motor ısınıp normal yağ sıcaklığını yakalayana kadar sert sürüşten uzak durmak gerekir. Böylece hem motoru hemde şanzımanı üzmezsiniz.

5- Araç tamamen durmadan P (park) ya da R (geri vites) konumuna almayın: Aracı hızlı sürmeye alışmış olabilirsiniz. O an aceleniz de olabilir. Fakat bunu arabanıza yansıtıp tam durma gerçekleşmeden vitesi P yada R konumuna almayınız. Dişlilere kalıcı ve ciddi hasarlar verip büyük masraflar açabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.