Oto Akü Çeşitleri Nelerdir?
Oto akü çeşitleri nelerdir? Sorusu araç aküsünü değiştirecek olan araç sahipleri tarafından internette araştırılıyor. Akü elektrik enerjisinin kimyasal enerji olarak depolandığı ihtiyaç durumunda elektrik enerji olarak faydalanabildiğimiz cihazlara akü denir.
Akünün görevleri arasında aracın marş basabilmesi için gerekli olan gücün sağlanması bulunur. Aracın aydınlatma sistemleri, radyo Ve klima gibi tüm fonksiyonların çalışabilmesi için elektrik gücüne yani aküye ihtiyaç vardır. Akülerin kullanım amacına göre ve kullanım şekline göre çeşitleri bulunur. Akü çeşitleri;
- Kurşun asit akü
- Nikel kadmiyum akü
- Nikel demir akü
- Nikel metal Hidrür
- Lityum iyon
Gibi içeriğinde kullanılan metalin türüne göre aküler bulunur. En çok tercih edilen metal türünün bulunduğu akü kurşun asit akülerdir. Buğa kültürü sulu ve kuru olmak üzere kendi içerisinde iki tip akü çeşidi bulundurur.
Lastikborsasi.com Sitesi ihtiyacınız olan her türlü özelliğe sahip tüm aküleri bulabileceğiniz en doğru adrestir.
Sulu Aküler
Sulu akülerin en çok kullanılan tipleri klasik araç aküsü olan SLI veya starter akülerdir. Bu tip aküler de kendi içerisinde iki tip akü çeşidi bulunur. Bu akülerden biri buşonları açılabilen diğeri ise tam kapalı akü türüdür. Bu iki akü tipinin iç yapıları tamamen birbirlerinden farklıdır. Her ikisi de kurşun asit akü tipi olsa da birinin buşonları açılırken diğerinden buşonları açılmaz tam kapalı haldedir.
Sulu akülere içerisine herhangi bir su ekleme işlemi gerçekleştirilemez. Bu nedenle voltaj düzeneklere iyi olmayan araçlarda bu akünün kullanılması problem yaratabilir. Voltaj düzenekleri iyi olan arabaların aküsü olarak kullanılabilir. Sulu akü kapsamına giren saymış olduğumuz akü çeşitleri dışında iki çeşit daha sulu akü bulunur. Bunlar;
- Stasyoner akü
- Traksyoner akü
Çeşitleri bulunur. Bu akülerin kullanım alanları ve iç yapıları tamamen farklıdır.
Kuru Aküler
Bu akü çeşidi VRLA olarak bilinir. Teknolojik özellikleri ve iç yapıları diğer akü çeşitlerinden tamamen farklıdır. VRLA valf ayarlı kurşun asit akü anlamına gelir. Tam olarak Türkçe karşılığı ise sübap ayarına sahip kurşun asit akü anlamına gelir. İç yapılarına göre bu akü tipide iki çeşittir. Bu akülerden biri AGM adı verilen elektroliti seperatöre indirilmiş akü tipidir. Diğeri ise jelli valf ayarlı kurşun asit akü tipidir.
Bu akü tipinin en temel özellikleri sızdırma yapmaması ve asit taşıyor olmamasıdır. Bu akü tipinin gaz çıkış seviyesi minimumdur. Bu özelliği ile bu akü tipi rafta uzunca bir süre bekleyebilir. Var olan özellikleri sayesinde oldukça güvenilir bir akü tipidir. Kuru aküler titreşime karşı sulu akülere nazaran daha dayanıklı bir akülerdir. Kullanım ve taşıma kolaylığı sağlayan bir akü çeşididir. Kullanım alanlarına bakacak olursak;
- Teknelerde
- Santrallerde
- Sabit olan tesislerde
- Acil durum için var olan aydınlatma sistemlerinde
- Barkod cihazlarında
- Yayın ve haberleşme kuruluşlarında
- Askeri radar sistemlerinde
- Hava trafik kontrol merkezlerinde
- Havaalanlarının aydınlatma sistemlerinde
- Hastanelerde
- Tıbbi elektronik cihazlarda
- Üretim hatlarında
- Bilgisayar destekli otomasyon sistemlerinde
- Kesintisiz güç kaynaklarında
Kuru akü tipi kullanılır.
Jel Aküler
Jel akü, kuru akü çeşitleri arasında yer alır. İçerisinde bulunan elektrolitlerin jel kıvamında olmasından dolayı akü tipinin adı jel akü olarak geçer. Halk arasında bakım istemeyen akü olarak bilinir. Başta su ilavesi olmak üzere hiçbir şekilde ekstra bir bakım istemez. Sulu akülerle jel aküler arasındaki farklara bakacak olursak;
- Jel akülerin kullanım ömrü sulu akülerden beş kat daha uzundur.
- İçerisinde su bulunmayan akülerden olan jel akülerin sızdırma gibi bir problemi bulunmaz.
- Sıvı akülerden oldukça yüksek performans gösteren jel aküler, fiyat olarak sıvı akülerden daha pahalıdır.
- Sıvı akülere göre %75 daha yüksek kapasiteye sahip olan jel aküler daha çok tercih edilir.
- Jel akülerin kullanım alanları sıvı akülere göre oldukça fazladır.
Gibi farkları bulunur.
Starter Aküler
Starter Aküler start aküsü, başlatma aküsü, marş aküsü ve yol verme aküsü olarak da bilinir. Starter aküler daha çok jeneratörlerde ve araçlarda kullanılır. Örneğin, aracın çalıştırılması için kontak çevrilirken aracın ihtiyacı olan ilk elektrik enerjisini bu akü tipi sağlar. Sağlanan ilk elektrik enerjisi yüksek akım gücüne sahiptir. Bu nedenle bu akü tipi sabit akım çekimine uygun değildir.
Oldukça önemli olan akülerin çevreye bazı zararları bulunur. Starter akülerin görevini yerine getirebilmeleri için belirli zaman aralıklarında bakım ihtiyacı bulunur. Belirli periyotlarla bakımının yapılması gereken bu akülerin bakımı yapılmadığı takdirde araç performansının ve araç gücünün düşmesine neden olabilir. Uzun süreli gerçekleştirilen bakım durumu ortaya çıktığı takdirde aracınız yolda kalabilir.
Henüz yorum yapılmamış.