Motor Kompresyon Testi Nasıl Yapılır?

Motor Kompresyon Testi Nasıl Yapılır?

Araç teknolojisinde büyük yeri olan motorlar, aracın sağlığı açısından en büyük öneme sahiptir. Bu nedenle araçlarda motor sağlığı en çok dikkat edilen unsurla olmaktadır. Bunun için teknik servislerde araca pek çok ilgili bakım ve test uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de, Motor kompresyon testi olarak bilinmektedir.

Motor Kompresyon Testi Nasıl Yapılır?

Motor kompresyon testi, araçta kompresyon kaybı olup olmadığını ölçek için yapılmaktadır. Sürücüler kompresyon kaçağı olup olmadığını dikkatli bir gözlem sonucu, kolaylıkla tespit edebilmektedir. Bu konuda özellikle bu konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Motor gücünde bir azalma varsa, bunun nedenlerinden bir tanesi kompresyon kaçağıdır.
  • Yakıt sarfiyatının artmasının nedenlerinden bir tanesi de yine kompresyon kaçağıdır.
  • Motorun normalden daha fazla yağ yakmaya başlaması, kompresyon kaçağı göstergeleri arasındadır.
  • Egzozdan grimsi-mavimsi bir duman çıkıyorsa, bu durum kompresyon kaçağına işaret etmektedir.

Bu gibi durumlarda, motorun sağlığı için bir teknik servise gidilmelidir. Burada uygulanan kompresyon testi, ıslak ve kuru olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Burada en çok yaygın olan kompresyon testi kuru olsa da, ayrıntılı inceleme için ıslak test de yapılabilmektedir.

Bu test için araç ilk önce ısıtılmalıdır. Bundan sonra aracın ilk önce sigortası, ardından da bujileri sökülmektedir. Buradan sonra kompresyon test göstergeleri, boş buji yuvalarına takılarak araçta marş yapılmaktadır. Marş ardından gösterge değerlerinden hareket edilerek, silindirde basınç dağılımının nasıl olduğu görülmektedir. Bu değerler, aracın fabrika değerleri ile karşılaştırılarak, bir sorun olup olmadığı anlaşılmaktadır. Burada fabrika değerleri ve ölçülen değer, aynı olmalıdır. Eğer bu test sonucu değerler normalse, ıslak test uygulanmamaktadır. Eğer bir sorun varsa, kaçağın kaynağını belirlemek için ıslak test yapılmaktadır. Bu test, kuru testle aynıdır. Tek farkı silindirler içerisine yağ konulmasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.