Mercedes’in DAS Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Mercedes’in DAS Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Gündelik kullanımda çok fazla farkına varılmasa da, araçların ön tekerlekleri toe denilen bir açı ile yerleştirilmiştir. Direksiyonda oturup önümüze doğru baktığımız durumda, ön tekerleklerin uç kısımları sağ ve sol yönümüze doğru hafif dışarı bakar.

Mercedes’in DAS Sistemi Nedir?

Bu durumun bu şekilde yapılmasının sebebi ise, araç viraja girdiğinde, tekerlekler kendiliğinden bu açıyı telafi eder ve arka tekerleklerle aynı düzlemde olurlar. Eğer bu açı diğer tarafa verilseydi viraj zamanlarında ön tekerlekler arka tekerleklerden daha içeri doğru bir duruma doğru dönecek ve aracın yol tutuş özellikleri azalacaktır.

Günlük trafikte bu açıların değiştirilmesi yüksek hızlara çıkılmadığı için pek bir önem arz etmez, ayrıca lastiklerin yapısı da bu açıya uygun tasarlanmıştır.

Ancak Formula 1 gibi yarışlarda, hız çok önemli bir rol oynamaya başlar. Hızlı olmak yarışı kazanmak demektir. Mercedes mühendisleri, DAS adını verdikleri toe açılarına direksiyondan müdahale edilebilmesini sağlayan bir sistem geliştirdiler. Sürücü direksiyonu ileri ittirdiğinde – bu çok uzun bir mesafe değil, birkaç cm- ön tekerleklerin toe açısını sıfırlayabiliyor. Direksiyonu kendisine doğru çektiğinde ise toe açısını arttırabiliyor. Düz yolda, arka ve ön tekerleklerin aynı hizada gidebilmesini sağlayan bu sistemde, aracın ön lastikleri gereksiz aşınmalardan kurtuluyor, araç daha hızlı gidiyor. Viraj durumunda ise, toe açıları sürücünün isteği doğrultusunda ayarlanıyor ve oldukça kontrollü bir viraj kabiliyeti kazanılıyor.

Bu sistem çalışırken, aracın tekerleklerinin yerle olan temas yüzeyi değiştiğinden dolayı, araç yüksekliğinde değişiklik olur. Diğer Formula takımları bu sistemin kurallar dahilinde olup olmadığını sorgularken, Mercedes takımı DAS sisteminin tamamen mekanik ve sürücü kontrollü bir sistem olduğunu ve tüm araçların viraj durumunda ve düz yol performanslarında aracın yerden yüksekliğinin değiştiğinden bahsederek, geliştirdikleri sistemin kurallar çerçevesinde olduğunu dile getiriyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.