LPG’li Arabada Gaz Kokusu Nedenleri

LPG’li Arabada Gaz Kokusu Nedenleri

LPG’li araçlarda gaz kokusunun nedenleri birçok sebebe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Benzin istasyonlarından alınan gazın kalitesi arabada gaz kokusuna neden olabileceği gibi LPG sisteminde meydana gelen arızalarda gaz kokusunun en önemli nedenleri arasındadır. 

LPG’li Araçlarda Gaz Kokusu Neden Olur?

LPG’li Araçlarda Gaz Kokusu Neden Olur?

LPG’li araçlar ister eski tip karbüratörlü olsun isterse de sıralı sistem enjeksiyonlu olsun araç sahipleri gaz kokusundan dert yanmaktadır. Araçta bulunan gaz kokusu gaz kaçağına neden olabileceğinden üzerine düşülmesi gerekmektedir. Sıralı sistem gaz kokusu araç LPG sisteminde meydana gelen arızalar sebebiyle olabileceği gibi alınan LPG yakıtının kalitesi de araçta kokuya neden olmaktadır. LPG’li araçlarda en sık karşılaşılan gaz kokusu sebepleri şunlardır:

  • LPG sistemini oluşturan parça ve akşamlarda sızdırma sebebiyle gaz kaçağı oluşması; LPG bağlantı parçaları arasında irtibatı sağlayan borular, kablo ve kelepçe bağlantı noktalarında meydana gelecek kaçaklar koku yapabilir.
  • LPG satın alınan gazın kalitesi ve yoğunluğu; satın alınan gazın içinde bulunan tortu ve pislikler zamanla LPG tankında ve regülatörde deformelere sebep olmakta bu bölgedeki hasarlar ise kaçak ve gaz kokusu olarak kendini göstermektedir.
  • Egzozda delik olması; egzozda delik olması LPG yakımı ile birlikte oluşan gazın araç içine dolmasına sebep olacak ve koku yapacaktır.
  • LPG beyin arızası; LPG’nin yakıta dönüşmesini ve sıvı olan gazın yanmasını sağlayan LPG beyni motora fazla gaz pompalaması veya LPG beyninin özellikle soğuk havada geç ısınması nedeniyle yeterince gaz dönüşümü sağlayamaması halinde gaz kokusu meydana gelmektedir.

LPG’li Araçlarda Gaz Kokusu Almak Zararlı Mıdır?

LPG’li araçlarda meydana gelen gaz kokuları önemsenmeli ve teknik servislerde detaylı incelemelerle gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bununla birlikte özellikle kışın araba çalışırken gaz kokusu gelmesi LPG’li araç sahiplerinin ortak problemidir. LPG’li araçlarda motor suyu LPG beyninde sıvı LPG’nin yakıta dönüşümünü sağlamaktadır. Yazın araç motorları daha hızlı ısındığından aynı ısı seviyesine ayarlı LPG dönüşümleri kışın zorluk çıkarmakta ve gaz kokusu meydana gelmektedir. Bunu önlemek için kışa girmeden LPG dönüşüm ısısının kış şartlarına uygun ayarlanmasında fayda vardır.

Havalandırmadan gelen gaz kokusu ise hava filtresinde meydana gelen arıza ve yıpranmalar sebebiyle olabileceği gibi LPG regülatöründe LPG’nin sıvıdan gaza yakıt dönüşümünün zor gerçekleşmesi gibi nedenlerle meydana gelebilir. Bu durumda motordan araç içine kalorifer açıldığında gaz kokusu dolması gaz kaçağının belirtisi olduğundan LPG servisinden destek alınmasında fayda vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.