LPG Arızaları ve Sebepleri Nelerdir? Öğrenelim

LPG Arızaları ve Sebepleri Nelerdir? Öğrenelim

Araçlarda benzin ve dizelden sonra gün yüzüne çıkan, benzinli otomobillerde dönüşümü yapılarak kullanılan LPG sistemi, sunduğu ekonomik yakıt faydası kullanıcısının yüzünü güldürüyor. Özellikle ülkemizde benzin fiyatlarının çok üst seviyeye çıkmasından dolayı LPG taktırmak kaçınılmaz oldu. Birçok benzinli araca sonradan bu sistem takıldığı için bir takım lpg arızaları oluşturabiliyor. Her sorunun bir sebebi ve onu takip eden çözümü vardır. Bu sefer ki Teknik Bilgiler yazımızın konusu da LPG sisteminin getirdiği bir takım arızalar ve bunların sebepleri üzerine olacak. Vakit kaybetmeden yazının devamına geçelim. Belki yaşadığınız sorunun nedenini burada bulacaksınız.

LPG Arızaları ve Sebepleri Nelerdir?

LPG Sigortası Atma Nedenleri
LPG sistemi bağlanırken aracın elektrik tesisatına LPG’li işleyişi kontrol edecek bir takım bağlantılar yapılır. Uygulama esnasında veya daha sonraki kullanımlardan dolayı LPG sigortası atabilir. Bunların başlıca sebepleri arasında şunlar yer alır:
– Düşük amperli sigorta (10 amper tavsiye edilir)
– LPG kablo tesisatının su alması ve tesisat kablolarında gevşeklik
– Kesici valflerinde kısa devre
– LPG düğme arızası

Arıza Lamba Yakma Sorunu
LPG sistemi genellikle fabrikasyon olarak gelmediği ve sonradan uygulandığı için bir takım sorunlar doğuracağını belirtmiştim. Bununda belli başlı sebepleri şöyledir:
– Araca uygun olmayan LPG enjektörü, enjektör nozulları kullanılması
– Enjektörü sisteminin ve kablo tesisatının doğru gerçekleştirilmemesi
– LPG ayarının doğru yapılmaması
– Araç beyin arızasından dolayı yakıt karışımını doğru yapamaması

Gaz Göstergesi Arızası
Bu sorunun 4 temel sebebi vardır.
– LPG şamandırası arızalıysa gösterge doğru çalışmaz.
– LPG sensör camında arıza varsa bu da etken olabilir.
– Sensör kablosundaki problem en bilindik nedendir.
– Son olarak LPG anahtarında yüksek yada düşük akımdan kaynaklanan arızadan dolayı gaz göstergesinde arıza meydana gelebilmektedir.

LPG’ye Geç Geçme
Sıralı sisteme sahip LPG’li aracınız varsa ilk etapta benzinden çalışır ve sonradan gaza geçer. Fakat bazen geçişi yapmaz. Bunun sebepleri ise şunlardır:
– LPG ayarı yapılırken geçiş ısısı yüksek olarak yapılmışsa motorunuz ısınana kadar geçiş olmayabilir.
– Motor suyunun eksik olması, su termostat arızası, devridaim pompasının regülatöre gerekli suyu gönderememesi de arıza sebebidir.
– Son olarak Regülatör ısı sensöründe sorun olduysa ısı seviyesini doğru göstermeyebilir. Bu da aracın beynine yanlış sinyal gönderip geçişi geç yapabilir.

Vitesi Boşa Alınca Stop Etme Arızası
Yine sıralı sistemler üzerinden gidelim. Aracı boşa aldığınız zaman araç stop ediyorsa bunun birkaç başlıca sebebi var. Bunlar şu şekilde sıralanır:
– Bir önceki yazı bahsettiğim geçiş ısısının düşük olması, aracın stop etmesine sebep olabilir.
– Bunun yanı sıra regülatör arızası, map sensörü arızası, LPG enjektör arızası da stop etme sorunu yapabiliyor.
– Ayrıca gaz kelebeği kirlenmişse rölantide düzensizlik yapabiliyor.

LPG’li Araçlarda Rölanti Arızası (Sıralı Sistem)
LPG sisteminin uygulandığı birçok araçta sıkça karşılaşılan sorunlardan birisi rölanti sorunudur. Genellikle ilk çalıştırmada yaşanır ve araç stop edecekmiş gibi olur. Titremeye başlar, bazende stop eder. Bunun başlıca sebepler şöyle sıralanmaktadır:
– En sık karşılaşılan sebebi mevsimsel değişimlerdir. Malumunuz ülkemiz dört mevsimi yıl içinde yaşamaktadır. Öyle bölgeler var ki yazın 40 dereceye ulaşırken kışın -30 dereceleri görür. Bu yüzden LPG ayarınızı mevsimsel geçişlerde yaptırmanız çözüm olacaktır.
– İlk çalıştırma esnasında motor ısısının düşük olması ve rölanti dengesizliği yaşanır. Bundaki en büyük etken LPG regülatöründen kaynaklanır.
– Bunların yanı sıra LPG beynindeki arıza, enjektör değişimi sonrasında nozulların küçük açılması da rölanti arızasına sebep olmaktadır.

Gaz Bitince Benzine Geçmeme Sorunu
Sıralı sisteme sahip araçlarda benzin ve lpg geçişi otomatik olarak gerçekleşmektedir. Olur da aracın LPG tankındaki gaz biterse araç benzine geçiş yapar. Fakat bazen bunu yapmayabilir. Arızanın iki temel sebebi vardır. Birisi montaj esnasında MAP (Mutlak basınç sensörü) sensörünün devre dışı bırakılması, ikincisi ise yine bu sensörün arızalı olmasından kaynaklanmaktadır.

Kendiliğinden Gazdan Benzine Geçme Arızası
Sıralı sisteme sahip LPG’li araçlarda can sıkan konulardan birisi de aracın gazdayken benzine kendinden geçmesidir. Bunun sebepleri ise şöyledir:
– LPG beyninde arıza
– MAP bağlantı hortumunun aşınmasından dolayı araç beynine yanlış basınç veri göndermesi
– İklimsel değişimden kaynaklı olarak regülatör basıncındaki değişim
– LPG MAP sensörü arızası da bu hataya sebep olmaktadır.

Gaz Yememe Arızası
Sıralı sistem LPG’li otomobile sahipseniz ve gaz pedalına bastığınızda gereken gücü alamıyorsanız bunun belli başlı sebepleri var. Buyurun onlara da bakalım:
– En bilindik sebebi gaz ayarıdır. Ayar kısık olduğunda bu sorunu yaşayabilirsiniz.
– Regülatör arızası, lpg enjektör nozul çaplarının doğru olmaması veya yanlış takılması da bu hatayı verir.
– Yine lpg enjeötör sürelerindeki hata ya da enjektör arızası da bunu tetiklemektedir.
– Ayrıca motora bağlı sebeplerden de gaz yememe yapabilir. Buji, buji kabloları yıpranmış ve arızalıysa, hava filtresi tıkalıysa da bu sorunla karşılaşabilirsiniz.

Arabada Gaz Kokusu
LPG’li araçların belki de en can sıkıcı sorunu içeride gaz kokusunun oluşmasıdır. Binenleri tedirgin eden, kullanıcısını ise çok üzen bu durumun sebebine geçelim.
– Bu arızanın en temel sebeplerinden birisi sistemdeki bağlantılarda olan gevşemedir. Gaz kokusu yapabilir
– LPG regülatöründeki olacak arızada gaz kokusuna sebep olur.
– Egzoz ya da manifoldda kaçak varsa da bu sorunu yaşayabilirsiniz.
– Son olarak kullanılan lpg yakıtı katkılı ya da yağlıysa lpg bağlantı noktalarının yağlanmasına dolayısıyla gaz kokusuna neden olabilir.

Diğer LPG Arızaları ve Çözümlerine dair bilgilere buradaki adresten ulaşabilirsiniz.

LPG Arızaları ve Sebepleri yazısını hazırlarken lpgyedekparca.com sitesinden yararlanılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.