Lada’nın Pek Bilinmeyen Arazi Aracı: TARZAN
Rusların otomotiv sektöründeki varlıklarının zayıf ama gelenekçi olduğunu biliriz. Tıpkı siyasi düşünceleri gibi sabittir ve büyük değişimlere kapalıdır. Mesela 4×4 modelleri olan Niva, 1977 yılından beri üretiliyor ve o zamandan günümüze kadar aynı tasarım ve iki motor seçeneğiyle geldi. Biz, Lada markasını Samara, Vega, Niva gibi modelleriyle bildik. Hatta adamlar SUV üretmiş ama Niva’dan başka model çıkmamış diyebilirsiniz. Fakat öyle değil. Ülkemizde birçok araç kullanıcısına emektarlık yapmış olan ve hala yapan Samara ve Vega modellerinin Crossover versiyonları var. Üstelik dört tekerden çekiş özelliğine sahip olup tamamen arazi odaklı olarak hazırlanmış. Adı pek bilinmeyen bu aracın adı Lada Tarzan. Adının hakkını verecek görünüşe sahip olan bu aracı daha yakından tanımaya ne dersiniz? Hadi yazının devamına geçelim.
Lada Tarzan, Rusların SUV sınıfa sunduğu bir araç olarak tanımladık. Öyle derin geçmişe sahip gibi dursa da üretimi birkaç yıl önce durdu. İki jenerasyon halinde piyasaya sürüldü ve üretim 1997 yılında başladı, 2013 yılına kadar da sürdü. İlk jenerasyon Tarzan VAZ-210834 koduyla, ikinci nesil ise VAZ-211234 koduyla Tarzan-2 olarak üretildi.
İlk nesil Tarzan, Samara temelli olarak yollara çıktı. 4030 mm uzunluğa, 1710 mm genişliğe ve 1590 mm yüksekliğe sahip olan araç 1120 kg boş ağırlığa ve 4×4 çekiş sistemiyle kullanıcıya sunuldu. 1.7 litre 80 ps ve 1.8 litre 82 ps atmosferik benzinli motor seçeneklerine 5 ileri manuel şanzıman dahil eden Lada, ortaya pekte alışık olunmayan SUV çıkarmış oldu. Ülkemizde olsaydı satar mıydı bilmem ama zorlu arazi şartlarında Samara’lardan çok ilgi görebilirdi. Neyse devam edelim.
İkinci nesil Lada Tarzan‘a geçelim. Bu araç ise Vega modeli üzerine inşa edildi. Tasarım olarak Ssangyong Musso modeline benzettiğim bu araç ideal crossover kimliğini kazanmış. 4255 mm uzunluğa, 1710 mm genişliğe, 1610 mm yüksekliğe ve 1230 kg boş ağırlığa sahip olan Tarzan-2, 1.7 litre 79 ps ve 1.8 litre 82 ps motor seçeneklerine sahipti. Bu araç 160 km/s son hıza kadar çıkabiliyordu ve ilk jenerasyon gibi 4×4 özelliğine sahipti. Zaten fotoğraflara baktığınız zaman arazi vitesi dikkatinizi çekecektir. Bundan bir tane getirip dağa taşa vurmalı 🙂
Gelelim yazının sonuna. Lada Tarzan modelinden uzun süredir haberim yoktu. Birçoğumuzun da olmamıştır. Sıra dışı bir araç ve bilgilerini sizinle paylaştım. Son olarak fotoğraflarına mutlaka göz atalım.
Henüz yorum yapılmamış.