Kaza Sonrası Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Trafik kazası sonucunda oluşan hasar tespitinin yapılması zararların tazmin edilmesi bakımından oldukça önemlidir. Yaralamalı trafik kazasında kaza tutanağı polis ve jandarma tarafından düzenlenmekle birlikte maddi hasarlı kazalarda tarafların sigortadan yararlanabilmesi için hasar tespitinin doğru yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte hasar tespitinden sonra gerekli evrakların eksiksiz hazırlanarak sigorta başvurusu yapılması zorunluluk arz etmektedir.
Kaza Sonrasında Hasar Tespiti Yapma
2008 yılından sonra getirilen düzenlemelerle birlikte trafik kazası olduğunda ne yapmalıyız sorusu daha da önem kazanmıştır. Kaza sonrası hasar tespitinin yapılması öncelikle araçların bulunduğu konumların değiştirilmeden fotoğraflarının alınması ile başlamalıdır. Daha sonra araç sürücüleri matbu olarak temin edilebilen kaza tespit tutanağına kaza esnasına ait araç konumlarını ve sürücü hata durumlarını belirterek kaza tespit tutanağı üzerindeki bilgileri doldurmakta bu sayede bir daha karşı taraf ile bir araya gelmeden aracındaki hasarları giderebilmektedir.
Kaza anından itibaren 5 gün içinde araç sahiplerinden herhangi biri sigorta şirketine başvurarak kaza ile ilgili dosya açtırmaktadır. Kusur dağılımında sigorta şirketleri anlaşamazsa bu durumda kusur miktarına kaza tespit komisyonu karar vermekte komisyon üç gün içinde kazada hangi sürücünün ne oranda hatalı olduğuna karar vermektedir.
Kazada hasar oranları belirlendikten sonra sigorta şirketi eksper göndererek hasarla ilgili inceleme yapmakta gerekli incelemelerden sonra aracın tamir işlemi onaylanaraktrafik kazası sonrası araç tamirisigorta aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
Kaza Tespit Tutanağı Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kaza sonrasında hazırlanan kaza tespit tutanaklarının zararların tazmin edilmesinde kullanılması için birtakım şartlara uyulması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağında;
- Kaza tarih ve saati,
- Yol ve çevresinde bulunan yerin özellikleri,
- Kazaya karışan araçlar ve sürücü bilgileri
- Kusur dağılım oranları
Tespit edilmelidir. Kaza tespit tutanağı krokisi net ve anlaşılır olmalı tutanak en az iki nüsha şeklinde olayın mahiyetini gösterir nitelikte hazırlanmalıdır. Kaza tespit tutanağı hazırlanırken verilecek doyurucu bilgiler, kaza yapılan alanın özellikleri kusur oranının ortaya çıkarılmasına etki edeceğinden hem sigorta şirketinin doğru bilgilendirilmesi hem de ileride hak kaybına uğramamak için kaza tespit tutanağının hazırlanması önem arz etmektedir.
Trafik kazası tutanak sonucu öğrenme e-Devlet üzerinden veya sigorta şirketlerinin kendi siteleri üzerinden gerçekleşmektedir. E-Devlet internet sitesi üzerinde bulunan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne ait Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri sorgulama satırından kendinize ait araç hasar bilgilerinizi öğrenebilir, kaza sonucunda haksız bulunmanız halinde kaza tespit komisyonu kararına 3 gün içinde itiraz edebilirsiniz.
Hasar Tespiti İçin İstenen Evraklar Nelerdir?
Maddi hasarlı trafik kazasında hasar tespiti ve araç tamiri için;
- Kaza tespit tutanağı,
- Kazaya karışan araç sürücülerine ait sürücü belgesi fotokopileri,
- Araç ruhsat fotokopileri ve sigorta poliçe fotokopileri,
- Kaza yerini gösteren araçların kaza yaptığı andaki fotoğrafları
gibi belgeler gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.