Aracı Olanların Dikkatine: Kaza Sonrası Hangi Durumlar Sonucunda Aracınızın Değer Kaybı Talebinde Bulunabileceksiniz?

Aracı Olanların Dikkatine: Kaza Sonrası Hangi Durumlar Sonucunda Aracınızın Değer Kaybı Talebinde Bulunabileceksiniz?

Aracın kaza öncesi değeri ile kaza sonrası değer arasındaki farka, araç değer kaybı denilmektedir. Kaza sonrasında tam anlamıyla araçlar onarılsa bile kaza sebebiyle aracın değerinde bir düşüş gözlenir. Araçların yaptığı kazalar, TRAMER adı verilen bir veri deposuna yani tüm sigorta verilerinin bulunduğu depoya aktarılarak kaydı tutulur.Kaza Sonrası Hangi Durumlar Sonucunda Aracınızın Değer Kaybı Talebinde Bulunabileceksiniz?
Aracın değer kaybetmesi, aracın fabrika çıkışlı haliyle, kaza sonrası veya tamirat gördükten sonraki değer arasındaki farka tekabül etmektedir. Sıfır araç sahipleri, yaşanan kaza sonucunda (karşı tarafın daha kusurlu olması şartıyla) araçlarının değer kayıpları sebebiyle haksızlığa maruz kaldığı görülmektedir. Uzman kişiler ve Türkiye’nin gelmiş geçmiş öncü sigorta firmaları ile yapılan iş birlikleriyle, ENUYGUNSİGORTA.COM’un Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan bu konu bağlamında konuşma yaptı. Özdoğan, anlattıklarıyla merak edilenleri gün yüzüne çıkarmayı başardı. Kaza sonrası, araçlarının değer kaybına uğrayan vatandaşların önemli haklara sahip olduğunu konuşmasında vurguladı. Bu hakları şu şekilde özetleyerek Özdoğan “Kazada karşı taraftan bir tutar talep edebilmek için, belirli bir kaza kusur oranının üzerinde olması gerekmekte olup aksi taktirde talepte bulunamazsınız. Karşı tarafın eğer ki trafik sigortası yok ise aracın kaybı, kazada kusurlu olan aracın sahibinden talep edilebilir.” dedi.

Aracın tamir sonrası değer kaybı hesaplaması yapılabilmesi için belirli metotlar bulunmaktadır. Bu formül Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiş olup “değer kaybı hesaplama formülü” olarak bilinmektedir. Bu formül aracılığıyla daha tutarlı sonuçlar elde edilmesi planlanmaktadır. Formüle bakıldığında yapılan hesaplamalar sonucunda, kaza yapan aracın değer kaybı bulunabiliyor. Konu hakkında örnek vererek açıklama yapan Özdoğan “Bu değer kaybı, aracın aldığı hasara göre değişiklik gösterebilir. Kimi aracın kaybı 1.000 TL iken kimi ise neredeyse sıfır araç fiyatı kadar yüklü olabilmektedir.” Dedi ve ekleyerek “Şunu söylemeliyim ki trafik sigortasında karşı tarafa verilen bir limit vardır. Bu limit araç başına maddi hasar limiti olarak bilinmektedir. Kazanın yaşandığı dönem için ne kadar ise, aracın hasar onarımı artı değer kaybı tutarı bu limiti geçemez. Bu durumda değer kaybındaki çıkan tazminat tutarları da trafik sigortasında şu anda geçerli 100.000 TL limite takılıyor diyebiliriz.

“Aldığınız ödeme tutarı sonucu, aracınızın kaybının karşılanmadığını düşünüyorsanız itiraz etme hakkınız var”
Değer kaybı, mağdur kazazedenin isteğiyle olay bağlamında hesaplandığını vurgulayan Özdoğan, “Her kaza farklı raporun konusudur. Bulunan hesaplama metoduna göre hesaplanması en doğru sonuca kavuşturur. Bu hesap sonucu bir değer kaybına ulaşılmış ise sigorta şirketi tarafından mağdura, bu kayıp ödenir. Ödenmiş olan tutar, aracınızın kaybını karşılamadığının düşüncesindeyseniz Sigorta Tahkim Komisyonu’na giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Bir önceki yıla kıyasla başvuru oranlarının %120 arttığını ve başvuruların %90’ından fazlasının ise trafik sigortası ile ilgili olduğunu belirtebilirim. Sigorta şirketi ve araç sahibi arasındaki uyuşmazlıklar, sigorta bilir kişilerinin konuya bakmasıile Sigorta Tahkim Komisyonu’nda mağdur kazazedenin haklarını gözeterek hızlı bir şekilde açıklığa kavuşturulmaktadır. Komisyon tarafından verilen karar sonucunda lehinize bir durum söz konusu değilse dava açabilirsiniz, buna hakkınız var.” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.