İkinci El Spor Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hızlı otomobile sahibi olmak, her araba tutkununun illaki bir dönem aklından geçmiştir. Standart binek otomobillere göre daha hızlı ve daha güvenli üretilen bu araçlar, daha önce böyle bir deneyiminiz olmadı ise performans bakımından ağzınızı kulaklarınıza vardıracak kadar etki bırakır.
Bir fikre kapıldınız ve sıradanlığın ötesine geçip spor otomobil almaya karar verdiniz. E günümüz şartlarında sıfır spor otomobil almak içinde ciddi bütçe gerekiyor. Özellikle ülkemizdeki otomobil fiyatlarında en azından adam akıllı bir hot hatch almak bile bir ev parasına denk geliyor. E durum böyle olunca da ister istemez ikinci ele yönelmek zorunda kalınıyor. Sizde bu şartlardaysanız okumaya devam edelim…
Artık gözünüzü ikinci el spor otomobile çevirdiniz ve mantıklı bir araca yönelmek istiyorsunuz. Böyle bir atraksiyona girmeden önce dikkat edeceğiniz hususları naçizane küçük deneyimlerimle elden geçirelim.
1- Fiyat Aralığı Belirleyin
İkinci el spor otomobil en önemli konu tabi ki nakitonuzdur. Örnek veriyorum; niyetiniz 20.000 TL ila 25.000 TL aralığında araç almak. Fakat sizin cebinizde de aşağı yukarı o kadar para var. Temiz bir araç alırım düşüncesiyle gidip de o aralıkta araba kesinlikle almayın. 20.000 TL için cebinizde en az 30.000 TL paranız olsun. Nedeni ise, bineceğiniz otomobil sıradan binek arabalar gibi 10.000 km’de bir yağı değişen, bilmem ne zaman bakıma giren araçlar olmayacaktır. Bakımı hassas ve özen ister. Dikkatli kullanılmadığı taktirde motoru tezgaha kadar çıkartır. O yüzden köşede belli miktarda paranız olsun ki oluşabilecek sıkıntılarda aracı yatırmak zorunda kalmayın.
2- Çevrenizde Spor Otomobillerden Anlayan Ustanız Olsun
Satılan her otomobiller sahibinden hatasız (!) olabilir, içinde sigara içmeyi bırakın oksijen alıp karbondioksit vermemişte olabilirler. Fakat alacağınız araç en iyi ihtimalle yine 2-3 yaşında olacaktır. E bir aracın canını almak için yıllara gerek yok ve ne araçlar arıza verebiliyor. Siz en iyisi alacağınız otomobilden anlayan birilerinin çevrenizde olmasına dikkat edin. İlla ki işiniz düşecektir. Bu arada çevreniz derken buna çevre illerde dahil. Ülkemin bilmem neresinde ikamet edip, bu tür heyecanlara girişmek sizi daha fazlasıyla üzebilir.
3- İnternette Fiyat ve Deneyim Araştırması Yapın
Para durumunu hallettik. E bir sıkıntı da işimizi görecek insanlar da var. O zaman piyasa araştırması yapalım. Ben bunu buraya yazmasam da siz zaten araba ilan sitelerini alt üst etmişsinizdir. Hatta forumlar, sözlükler ve diğer birçok sosyal mecrada araştırmalarda bulunmuşsunuzdur. Bulunmadınız mı? O zaman kesinlikle kullanıcı deneyimlerine az çok kulak verin. Alacağınız aracın kronik arızalarını araştırın. Oldu ki araca niyetlendiniz, en azından alırken dikkatlice bakar özellikle o kısımlarını kontrol ettirirsiniz. Ayrıca aracın piyasasını çok iyi analiz etmelisiniz. Aldınız, keyfini sürdünüz ama satarken “elimde kaldı” durumuna düşmeyin. Gerçi her araç satılır ama siz yine de satışı hızlı araçlara yönelin.
4- Motor ve Yürüyen Aksam Hepsinden Önemli
Bizim insanların en büyük hastalığı aracın kazasız ve boyasız olmasıdır. Bunu 5-6 yaşındaki araca kadar sorgulamak bir şekilde mantıklı olabilir ama sizin asıl odaklanmanız gereken aracın motoru ve yürüyen aksamıdır. Alacağınız araba eğer 10 yaşından büyükse zaten boya ve değişen takıntısına fazla girmemek lazım. Sonuçta sizden önceki kullanıcılar da hızlı kullanmıştır ve küçük-orta çaplı kazalar geçirmiş olabilir. Bunlar fazla önemli değil.
Spor otomobil alacaksanız kesinlikle motor ve yürüyen aksam hakkında detaylı bilgi alın. Eğer daha önce modifiye işlemi görmüş ise neler yapılmış. Bunların hakkında detaylıca bilgi alın. Her ne kadar motor için kapalı kutudur denip belli başlı motor sıkıntılarını “kardeşim bu böyle güçlü araba, normaldir” kafasında gidenler olursa itibar etmeyin. İşten iyi anlayan motor ustasına gösterin. Gerçi motor kısmı için burada sayfalarca yazsak da pek bir yere varamayız. İkinci el otomobil tamamen şans işidir, söz konusu spor otomobil olunca da diğer araçlara göre çok daha özenli davranmak gerekir.
Fakat şunun altını özellikle çizeyim. Alacağınız otomobilin süspansiyonlarından tutunda fren sistemine kadar kontrol ettirin. Yakın zamanda değişmişse bu önemli artıdır. Yok değişmemişse yakın zamanda yüksek meblağ ile cebinizi yakabilir.
Bu konuda işin en civcivli bölümü motoru modifiye görmüş araç satın almaktır. Aslında piyasa da gerçekten güzel projeler çıkabiliyor ve sağlam ilişkileri araya koyup çok güzel otomobiller alabilirsiniz. Fakat asla bunu yaparken bodoslamasına atlamayın ve bilginiz yoksa tek başınıza gidip alım yapmayın.
5-Vee En Önemlisi Verim
Aracı belirlediniz, birkaç yorumla gidip vurulup aldınız, test sırasında da bayağı iyi gidiyor havasına kapıldınız ama ummadığınız turbo dizel küçük dokunuşlar yaparak vurur yanınızdan geçer, hevesiniz kursağınızda kalır. O yüzden alacağınız aracın hız yapma amaçlı olduğunu düşünerek başarılı değerlere sahip otomobil almak çok mantıklı olacaktır. Şuan 20.000 TL’den 90.000 TL’lere kadar küçük ve orta çaplı bütçelerde iyi seviyede yürüyen onlarca seçenekte araç bulabilirsiniz. Zaten amacınız 100-200-300 bin TL seviyesinde ise sizleri fazlasıyla tatmin edebilecek proje araçları da alabilirsiniz.
Bunların dışında plaka sorgusu, aracın yıllık mtv tutarı, harcı borcu gibi sorgulamaları da yapınız.
Şimdiden ikinci el spor otomobil alacak takipçilerimize hayırlı olsun diyorum. Aslında işin en önemli noktasını da sona sakladım. Alacağınız spor ve hızlı otomobilleri asla gündelik kullanımlar için düşünmeyin. Aracı da kendinizi de üzersiniz.
Başka makalelerde görüşmek üzere…
Henüz yorum yapılmamış.