Eski Ehliyetleri Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılacak? (2017)
Kimliklerle birlikte artık Ehliyetlerde değişiyor. Bu uzun süredir gündemimizdeydi. Geçen sene başlayan Yeni Ehliyet uygulaması 2016’nın sonlarına doğru yalan haberlerle izdihama dönüştü. Fakat haberlerde 31.12.2020 tarihine kadar eski ehliyetlerin değiştirilmesi ön görüldüğü belirtildikten sonra birçok kişi geri plana attı. Öncelikle Eski Ehliyetleri Değiştirme işlemlerini asla ertelememenizi öneririm. Randevu ile çalışan sistemde bende önümüzdeki ay için yer buldum ve Ehliyet Yenileme için gün aldım. Bunu henüz tecrübe etmedim ama prosedürler belli. Buyurun onlara sırasıyla bakalım.
Eski Ehliyetleri Değiştirme Nasıl Yapılır?
Mevcut ehliyetleri değiştirirken bazı belgelere ve işlemlere gerek duyuluyor. Bu konuda farklı sitelerde değişik bilgiler var. O yüzden emniyetin kendi bilgilerini sırasıyla aktarayım.
1. Eski sürücü belgesi
2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3. Sürücü sağlık raporu
4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
5. 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)
6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
NOT: Trafik tescil kuruluşlarında harç, değerli kağıt ve hizmet bedeli ücretleri elden tahsil edilmeyecektir. Ücretlerin Maliye Bakanlığının veznelerine veya anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir.
Yukarıdaki işlemler, emniyetin açıkladığı prosedürler. Fakat en açık ve net şekilde yapılacak işlemleri sırasıyla öğrenelim.
1- Ehliyetinizi yenisi ile değiştirmek için öncelikle buradan Randevu almanız gerekecek. Siteye girdikten sonra ESKİ SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLME-FARKI (KAYIP-ÇALINTI) kısmına tıklayıp bir altında yer alan Şehir seçimini yaparak uygun gün ve tarih seçimini yaparak işlemi tamamlayınız. Bazı illerde 6-7 ay sonrasına boş yer gösterebilir. Eğer beklemek istemiyorsanız 22.00’dan sonra tekrardan sistemi yoklamanızı tavsiye ederim. Çünkü bulunduğum il Tekirdağ ve burada Ağustos ayına kadar atabiliyorken akşam saatlerinde denk girdiğimde Şubat ayının sonuna gün alabilmiştim. Bunu denemenizi tavsiye ederim.
2- Sağlık raporu için asparagas haberler yayınlandı. Emniyet bu konuda açıklama yaptı. Sürücü sağlık raporunu oturduğunuz semtteki Sağlık Ocağından alabilirsiniz. Bu arada giderken yanınızda vesikalık fotoğraf bulunsun.
3- Fotoğraf demişken biyometrik vesikalık fotoğrafı da fotoğrafçıdan yarım ya da bir saat içinde halledebiliyorsunuz. Sağlık raporu için biyometriğe gerek yok. Biyometrik vesikalık fotoğraf emniyet için lazım. Çektiriniz.
4- 15 TL ücret yatırılacak. Aşağıda bankaları ekledim. Size tavsiyem Halk Bankasına gidip 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payını yatırınız. Makbuzun üzerinde Tahsil Edilmiştir ibaresine dikkat ediniz.
5- Gelelim Kan Grubuna. Eğer şuan ki ehliyetiniz de yazıyorsa ekstradan belgeye gerek yoktur. Yazmıyorsa Sağlık Ocağından ücretsiz şekilde alabilirsiniz. Fakat bunun için 1-2 gün beklete bilirler. Eğer beklemek istemezseniz Devlet hastanesinden ya da özellerden küçük ücret karşılığında kan grubu kartınızı alabilirsiniz.
6- Vee randevu günü geldi. Üstteki 5 maddeyi tamamladıysak üstte yer alan 6 maddelik belgeleri toparlayıp yeni ehliyet için randevu yerine gidip işlemlerimizi yaptırabiliriz. Ehliyetiniz, işlemlerden sonra 15 gün içerisinde PTT ile adresinize teslim edilecek.
Eski ehliyeti aldılar. Nasıl araç kullanacağım?
Henüz ehliyetimi değiştirmediğim için konuya çok hakim değilim. Fakat çevremden edindiğim bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ehliyetlerin yenisini alırken mevcut olanları alacaklar. Birçok sürücünün aklında bu şekilde nasıl araç kullanırız sorusu dolaşıyor. Emniyet, eski ehliyetinizi aldıktan sonra yeni sürücü belgesi gelene kadar geçici bir belge verecek. Şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Ay sonunda bende ehliyetimi değiştireceğim. Edindiğim tecrübeleri sizlere aktaracağım.
Henüz yorum yapılmamış.