DIN ve EU Anlamı ve Aralarındaki Fark Nedir?
Otomobillerin teknik tablolarında ağırlık bilgisine bakarken DIN ve EU kısaltmaları dikkatinizi çekmiştir. Otomobil üreticileri bu iki değerlerden bazen birini bazen ise ikisini birlikte ele alarak bizlerin bilgisine sunar. Peki bu değerler neyi ifade ediyor? Fazla detaya boğmadan en temel bilgilerle bu iki terimi açıklayalım ve arasındaki farkı söyleyelim.
Otomobillerin teknik katalog verilerinde ağırlık ölçümü olarak iki farklı esas ele alınır. Dünya genelinde ortak kullanılan tek bir ölçüt yoktur. Bilinen ve en yaygın iki ölçüt olarak DIN ve EU değerleri vardır. Sırasıyla ikisininde ne anlama geldiğine bakalım.
DIN kelimesinin açılımı Deutsches Institut für Normung olup Alman Standardizasyon Enstitüsü anlamına gelmektedir ve aracın kuru yani boş ağırlığını ifade eder. Bu ölçüt esasına göre aracın yakıt deposu tamamen doludur ve yedek lastiğine varana kadar standart ekipmanları üzerinde kabul edilir. Fakat veriler arasında sürücü ağırlığı hesaplanmaz.
EU ise tahmin edeceğiniz üzere Avrupa Birliği açılımının kısaltmasıdır. Avrupa Birliği standartlarına göre bir aracın boş ağırlığı ölçülürken sürücü ve birazcıkta bagaj yükü hesaba katılarak 75 kilogramlık standart değer esas alınır.
DIN ve EU Arasındaki Fark Nedir?
DIN ve EU arasındaki en temel fark 75 kilogramdır. Yani EU, DIN değerinden her zaman 75 kilogram daha fazladır. Özellikle BMW bu iki değeri teknik tablosunda ayrı ayrı belirtir ve dikkat ederseniz aradaki fark daima 75 kilogramdır.
Kısacası DIN bir otomobilin yakıtı dolu halde bagajsız ve sürücüsüz kullanıma hazır verisi olarak kabul edilirsen. EU değerinde ise daha gerçekçi olarak sürücü ve birazda bagaj ağırlığı esas alınarak 75 kilogramlık baz değeri belirlenir. Yani bu iki terimin en basit açıklaması EU: DIN + 75 kg diyebiliriz.
Güzel bilgileriniz için teşekkür ederiz. Bu tarz içerikleri daha fazla görmek istiyoruz buralarda….
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz.