Diferansiyel Nedir? Nasıl Çalışır?

Diferansiyel Nedir? Nasıl Çalışır?

Arabanız viraj dönerken yani direksiyon çevrilmiş haldeyken, araba bir noktanın etrafında döner. Yani merkezi belli olan bir çember çizer. Ama bu sırada içeride kalan tekerlekle, dışarıda kalan tekerleğin aldıkları yol aynı değildir. Dışarıda kalan lastik, içeride kalan lastiği yakalayabilmek için hızlı gitmek zorundadır. Bunun içinde diferansiyel mekanizması kullanılır.

Diferansiyel Nedir?

Diferansiyel Nedir?

Motordan gelen gücü, farklı hızla dönen tekerleklere aktaran mekanizmadır. Viraj dönerken içteki ve dıştaki tekerleğin hızı aynı olamayacaktır. Bu mekanizma ile yavaş tekerleğin sürtünmesi engellenir.

Diferansiyel Nasıl Çalışır?

Diferansiyel sistemin mekanizması, genellikle insanlara karışık geliyor ve anlamakta zorlanılıyor. Ancak örnek ile anlatıldığında, gayet kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Örneğin; ayna dişli ismindeki bir dişli, şanzımandan gelen hareketi direk aktarır. Buna bağlı bir hazne var. Bu haznenin içinde de pigmon adı verilen iki tane dişli var. Sağ ve sol tarafta da tekerleklere giden, iki tane dişli var. Eğer direksiyonunuz kırılı değilse, ayna dişliyi şanzımandan gelen bir dişli döndürmeye başlar. Bu da ona bağlı olan hazneyi döndürür. Pigmon dişlileri de bu hazneye bağlı olarak döner. İki tekerde aynı hızda döneceği için pigmon dişlisi kendi etrafında dönmez.

Eğer viraj alıyorsanız, iki tekerlek aynı hızda dönmez. Bu durumda bir tekerlek, daha hızlı döner. Buna bağlı olarak ortamdaki pigmon dişlisi, kendi etrafında dönmeye başlar ve hareketi sağlar. Böylelikle tekerleklerden yavaş olan sürtünmez.

Diferansiyel Sistem Olmasaydı, Ne Olurdu?

Siz viraj alırken, dışarıdaki tekerlek hızlı, içerideki tekerlek yavaş döner. Dolayısıyla, içerideki yavaş olan tekerlek sürtünür. Bu da düzgün dönememenize sebep olur. Hem sizi virajın dışına iter hem de yoldan uzaklaşmanıza neden olur. Direksiyonu dengede tutmakta zorluk çekersiniz. Bu sistem, bunun önüne geçmek için tasarlanmış bir mekanizmadır.

Diferansiyel Sistemin Dezavantajları

Motordan gelen tork iki lastiğe dağılırken, bu tasarımda tutuşun az olduğu tekerleğe daha fazla tork gider. Örneğin; yarı buzlu yollarda, diferansiyel sistem yetersiz kalır. Asfaltta bulunan tekerlek yola tutunurken, buzda kalan tekerlek yola tutunamaz. Böylelikle kaymalara sebep olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.