Delorean DMC-12 Tarihçesi
Back to the Future yani Geleceğe Dönüş. Bu filmi izlemeyen otomobil çılgını yoktur. 1985 yılı yapımı olan Bilim Kurgu filmi bizlere Delorean DMC-12 gibi aracı kazandırdı. Kapıları yukarı açılması bir tarafa dursun geleceği çağıran fütüristik tasarımı kendisine çeken otomobil olmayı başarmıştı. Film 1985 yılında gösterime girdi ama Delorean DMC-12‘nin geçmişi daha eskiye dayanıyor. Film kahramanı olmayı başaran ve seri üretime de giren bu aracın geçmişine ışık tutalım.
General Motors’ta çalışan John Zachary DeLorean, dönemin Britanya hükümetinden yardım alarak Kuzey İrlanda içerisinde bulunan Dunmury de DMC (DeLorean Motor Company) fabrikasını kurar. Amacı martı kanatlı araç üretmektir.
İlk prototipi 1977 yılında Jonh DeLorean, Bill Collins ve Giorgetto Giugiaro gibi isimlerin bulunduğu tasarım ekibi dört yıllık sıkı çalışmanın sonrasında ortaya çıkarır. Fakat aracın tasarımı geliştirilmelidir. Bunun içinde Porsche ve BMW’nin kapıları çalınır. Fakat süre konusunda anlaşmazlık olur. O dönem motor sporlarında başarılı olan ama mali krizle de boğuşan Lotus’a gidilir. Finansal darlıktan çıkmak için Jonh DeLorean’ın teklifi kabul edilir.
1978 yılında yollara çıkması beklenen DeLorean, 1981 yılında ABD pazarında satışa sunulur.
Aracın kalbinde 2.85 litre V6 motor bulunur. Her tarafında Volvo yazan bu motor esasında PRV-6 adlı ünitedir. PRV kısaltmasının açılımı Peugeot, Renault ve Volvo’yu temsil etmektedir. Çünkü söz konusu ünite bu üç marka içinde kullanılmış.
130 beygir 207 nm tork güç üreten Delorean DMC-12‘nin şanzımanı da Renault yapımı olup 5 ileri manuel ve 3 ileri otomatik seçenekleriyle sunuluyordu. Delorean’ın elektrik aksamı berbattır. Ben demiyorum! Şirket yetkililerinden Dick Brown, Hindistan’daki TVS gruba bağlı ve pekte iyi şöhrete sahip olmayan Lucas Electronics yapımı elektrik aksamı için “berbat” demiştir. Aracın zayıf noktalarından birisi bu olmuştur ve satışını etkilemiştir.
Delorean DMC-12 döneminin şartlarına göre zengin donanımlara sahipti. Paslanmaz çelik panellere sahip olan bu araçta klima, deri koltuklar, elektrikli açılabilir ön yan camlar, elektrikli ayarlanabilir yan aynalar, ayarlanabilir direksiyon simidi gibi özellikler bulunuyordu.
Delorean DMC-12 her ne kadar farklı tasarıma sahip olsa da üretim maliyeti oldukça yüksek araçtı. Performansı dönemindeki rakiplerine göre düşük olması, elektronik alt yapının zayıflığı ve tasarımsal sorunlar Delorean’ın sonunu getirmiş ve şirket batmıştır.
Delorean’a ait özel bilgiler
Delorean DMC-12’den;
1981 yılında 6539 adet,
1982 yılında 1126 adet,
1983 yılında ise 918 adet olmak üzere üç yılda 8583 adet üretilmişti.
Ayrıca üç adet altın kaplamalı versiyonu üretildi.
6 bin adedine ise henüz anahtar değmemiş yani kullanılmamıştır.
Henüz yorum yapılmamış.