Boyalı Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Boyalı Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnsanlar iş ya da yaşam tarzı olarak otomobil almak ister. Kimisi uzunca yıllar kullanır kimisi de işini gördükten sonra satar. Keseniz sıfır otomobil almaya el vermeyince alternatif olarak ikinci el arabalar değerlendirilir. Almadan önce de bütçe bazında düşük kilometre de, daha genç ve bir o kadar da temiz araba almaya özen gösteririz. Fakat Türkiye şartlarında ikinci el otomobil sahibi olmanın farklı bir ritüeli var. Bir defa araba boyalı olmayacak. Olursa da yaşına göre çok az parçada bulunması ideal olarak kabul edilir. Güneş yanıklı olsun ama boyasız olsun mantığıyla araba almayı bekleyen maalesef birçok insan var. Öncelikle bunun yanlış düşünce olduğunu açıklayacağız. Daha sonra da boyalı araba alırken dikkat etmeniz gerekenleri söyleyeceğiz..


İkinci El Boyalı Araba

Boyalı Araba Almama Düşüncesi Ne Kadar Doğru?
Otomobiller sürekli dışarıda kalıp çevreyle temas ettiği için çarpma, çizik, en iyi ihtimalle güneşe ve neme maruz kalıp boyasında kayıp yaşayabiliyor. Özellikle belirli yaşı devirmiş arabalarda boya solması, güneş yanıkları gibi kusurlar olabiliyor. Eğer araç temiz bir kullanıcı da ise o şekilde binmeyip boyatabiliyor. Bunun yanı sıra talihsiz bir olay gelir. En iyi ihtimalle oto parktan çıkarken tamponu sürter, geri gelirken bagaj kapağını çarpabilir. Bunlardan dolayı da tamirat ve akabinde boya gerekiyor.

Aman aracım boyasız olsun da ne olursa olsun mantığı tamamen yanlış. Arabaya gözü gibi bakıp zamana ve ortam koşullarından dolayı boya solabilir. Araç sahibinin boyatması kötü bir durum değil. Aksine sizi ekstradan masraf kurtaracaktır. Doğru ve kaliteli işçilikle boyası yapılmış otomobil, boya gerektiren arabadan daha değerlidir. Fakat Türkiye şartlarında mantık böyle yürümüyor. Fakat bu algıyı hep birlikte yıkacağız. Tabi bunu da boyalı araba alırken dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenerek başaracağız.

Her Boyalı Araba Alınır Mı?
Tabi ki hayır! Bazı ustalar okul duvarındaki grafitileri kapatan boyacı ruhuyla araba boyadığı için dalgalı, kalitesi ve iğrenç işçilik ortaya çıkar. Uzaktan bile bakınca çirkin durur ve bu tür boya işçiliği araba için artı değil eksidir. Böyle arabalardan uzak durunuz.

Bel Altı Boyalı Araba Alınır Mı?

Peki Boyalı Araba Alırken Nelere Dikkat Edelim?
1- Ülkemizde tavan boyalı arabanın satışı ciddi sorun olmaktadır. O yüzden alacağınız arabanın tavanı boyalı ise neden boyandığını, boyasız halini ve boyanırken çekilmiş görsellerini kullanıcıdan isteyiniz. Ağır hasar almış olabilir, takla atmıştır ve rapor tutulmadan özel serviste yapılmış olabilir. Eğer güneş yanıklarından dolayı boyalı ise mutlaka fotoğraf isteyiniz.

2- Temizlik boyası: Yazının ilk satırlarında söylediğimiz üzere bir arabanın yaşından dolayı boyası solabilir ve bunun gerçekten daha temiz, düzgün görünmesi için boyatılma durumu olabilir. Bu tür araçları almanızda sıkıntı yok. Fakat 5-6 yaşındaki arabaya komple temizlik boyası var diyenlere aldırış etmeyiniz. O kadar erken yaşta araç boyası kendini bırakmaz. Tampondaki ve kapılarda küçük hasarlardan dolayı oluşan çirkin görüntü için lokal boyalar kabul görür ama tavan haricinde bile temizlik boyası kelimesi genç arabalar için tehlikelidir ve onlardan uzak durmak gerekir.

Boyalı Araba Alınır Mı?

3- Bel altı boyalı: Yeryüzünde en ucu açık cümlelerden birisi de “bel altı boyalı araba” sözcüğüdür. Bel altı boyalı derken akla ilk gelen çamurluk seviyesi ve altındaki kısımların boyalı olması iken asıl anlaşılması gereken tavan hariç aracın boyalı olmasıdır. Kötü bir şey midir? Duruma göre değişebilir. Eğer birkaç yaşındaki araba ise uzak durmak gerekir. Fakat 10 yaşından sonraki arabalarda illaki güneş yanıkları ve zamanın getirdiği yıpranmalar olacağı için sahibi boyatmış olabilir. Bu konuda gerekli bilgiyi alıp ekspertiz yaptırdıktan sonra gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

İşin özüne gelecek olursak, doğru şekilde işlem görmüş boyalı araba sahibi için ve alacak kişi için kayıp değil kazançtır. Çünkü bir giysiyi temiz ve yepyeni görünümle giymekte var, soluk ve pis şekilde giymekte var. Özellikle belirli yaşı devirmiş arabayı soluklarıyla aldığınız zaman illa ki sizde boya görecektir. Mantık genellikle “ben alır boyatırım, geçmişini bilirim” şeklindedir. Fakat sırf orijinal büyüsü ile alıp en az 3 bin TL boya masrafı yapacaksınız. Aldığınız araçta orijinal (!) diye belirli ücretin üstünde ödemiş olacaksınız. Birde boya masrafı derken aldığınız paraya da satamazsınız.

O yüzden sizin gibi düşünenler illa ki olacaktır. Başarılı ustalıkla boyanmış arabalar gönül rahatlığı ile alınır. İkinci el araba alırken kaporta da önem verilmesi gereken nokta önden ağır kazası olmayan, şaside işlem görmemiş, takla atmamış olmasıdır. Bunlardan daha önemli olarak yürüyen aksamın sorunsuz olmasıdır.

Boyasına takılmak yerine motor bakımlarının ne zaman yapıldığını, frenlerinin ve süspansiyonların ne durumda olduğunu irdeleyiniz. İkinci el otomobil alırken önemli olan noktalar yürür aksamın sorunsuzluğudur.

Yorumlar
  1. Adil Kömürcü dedi ki:

    Çok yararlı bir içerik olmuş çok teşekkür ederim

  2. ercan saklı dedi ki:

    teşekkürler işe yarar bilgiler paylaştığınız için