Araç Turbosu Neden Bozulur?
Araçlardaki turbonun bozulması veya arızalanması özellikle dizel araçlarda sık karşılaşılan arıza çeşitlerindendir. Genel olarak araçlarda bulunan turbolar motora daha fazla güç sağlamaya yönelik mekanik aksamlardır. Turbolar aslında çoğu araç sisteminde bulunmakta motorda bulunmasa da motorun performansının araç kullanımında en üst seviyeye çıkarılması amaçlanmaktadır.
Araçlarda Turbo Arıza Sebepleri
Araçlarda kullanılan turbolar motor devri 2500’e ulaştıktan sonra devreye girmekte ve çok yüksek basınçta motor performansının yükseltilmesi için işlev görmektedir. Turbo arızaları motor ve turbo bakımlarının düzensiz yapılması nedeniyle meydana gelebileceği gibi zamanla turboyu oluşturan turbo yatak ve millerinde meydana gelen arızalar ve turbo soğutmasında karşılaşılan sorunlar sebebiyle de meydana gelebilmektedir.
En sık karşılaşılan turbo arıza sebepleri şunlardır:
- Motora güç veren turbo sisteminin uzun süre yağsız kalması,
- Motor yağının düzenli aralıklarla değiştirilmemesi,
- Motor yağının kalitesiz olması ve uygun kalınlıkta motor yağı kullanılmaması,
- Turbo mekanizmasının içerisine dışarıdan girecek toz, toprak gibi maddelerin çalışma sistemini olumsuz etkilemesi,
- Turbo mil ve yatak sisteminde meydana gelen deformeler,
- Turbo soğutma sisteminin zamanında ya da yeteri miktarda devreye girmemesi nedeniyle oluşan sorunlar
Motor performansının düşmesine ve turbonun verimli kullanılamamasına sebep olmaktadır.
Araç Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır?
Araçlarda meydana gelen turbo arızalarını anlamanın en iyi yöntemi turbo arıza sesi olarak ortaya çıkan turbodan ıslık çalma şeklinde çıkan tipik seslerdir. Bu sesler turboda normal olmayan sorunlar olduğuna işaret etmektedir. Turbo arıza sesi dışında;
- Araç yakıt tüketiminin artması,
- Özellikle yokuşlarda çekiş gücünün düşmesi,
- Turbo basınç göstergesinde düşüklük meydana gelmesi,
- Yağ eksilme ve motorun yağ yakması,
- Egzozdan normalden daha fazla duman atılması,
- Egzoz yanma verilerinde normal olmayan değişiklikler ve motor arıza ikaz lambasının yanması
Gibi sorunlar ile araçlarda bulunan turbo arızası kolayca anlaşılabilmektedir. Turbo arızasının büyüklüğüne göre ya büyük ücretler ödeyerek turbo tamamen değiştirilmeli ya da araç arızası turbonun çalışmasını etkileyen yedek parçaların değiştirilmesi ile ortadan kaldırılmalıdır. Araç marka ve modeli ne olursa olsun turbo arızaları üstüne düşülmesi gereken arıza tiplerindendir. Motorda daha büyük hasarların meydana gelmemesi ve motor performansının istenen seviyede sağlanması için turbo bakımları ve turbo arızalarına dikkat edilmesi gerekir.
Turbo Arızası Motora Zarar Verir Mi?
Araçlarda bulunan turbolar atık egzoz gazından beslenerek motor devri arttığında devreye girmekte ve hava filtresinden geçen gazın özellikle çekişi zor yollarda araca ekstra performans vermesi sonucunda motor gücü arttırılmaktadır.Bozuk turbo motora zarar verir mi konusunda turbodaki arızanın niteliğine göre karar vermek gerekmektedir. Öncelikle motor turbo hortumunda meydana gelen arızalar ciddi arızalar olduğundan bu tip arızaların ihmal edilmemesi gerekir. Diğer turbo arızalarında ise motor performansı düşeceğinden ve motorda istenmeyen sorunlar ortaya çıkabileceğinden motorun yüksek performansının etkilenmemesi için turbo arızası tamir ettirilmelidir.
Bu tarz içeriklerin devamı gelsin lütfen