Araç Muayenesinde Fazla Bilinmeyen 10 Ağır Kusur

Araç Muayenesinde Fazla Bilinmeyen 10 Ağır Kusur

Sahibi olduğumuz otomobiller iki yılda bir, ticari araçlar ise her yıl muayeneye girmektedir. Araba her yönüyle sağlıklı ve evrakları tam ise TÜVTÜRK muayenesinden sorunsuzca geçer. Eğer eksiklikler varsa Hafif Kusur ya da ciddi sorunlar varsa Ağır Kusur olarak evrakınıza yansır. Tabi ağır kusur olunca da aracınız muayeneden geçmez. Bugün sizleri muayene istasyonunda beklenmedik şekilde canınızı sıkabilecek 10 ağır kusuru ele alacağız.

Araç Muayenesinde Bilinmeyen Ağır Kusurlar

1- Araç ruhsatının okunamaması: Muayene istasyonuna gittiniz. Aracınız kusursuz ama her şey bununla sınırlı değil. Evraklar da öyle olması lazım. Sonuçta arabalarımız yurt içinde trafiğe çıkması için bir kimliğe ihtiyaçları var ve bunu ruhsat sağlıyor. Ruhsata gözünüz gibi bakmalısınız. Üzerinde yıpranma olup değerlerin okunmaması durumunda Ağır Kusur ile istasyondan dönersiniz ve yeni evrak için para ödemek zorunda kalırsınız.

2- Arka emniyet kemerlerinin koltuk altında kalmasından dolayı “Kemer Yok” kusuru: Emniyet kemerlerine gözünüz gibi bakmalısınız. Ülkemizde birçok kullanıcı takmayıp hayatını riske atması yetmediği gibi muayeneye giderken de gerekli özeni göstermez ve bu da Ağır Kusur almanıza neden olur. Özellikle hatchback araçlarda arka koltuklardaki emniyet kemerleri koltuğun arka ya da alt kısmında kalır. Yetkililer koltuğun altını kaldırıp kemerleri çıkarmakla uğraşmaz. Direkt ağır kusur yazılıp geçilir.

3- ABS sisteminin arıza vermesi: Gösterge panelindeki arızalara aldırış etmeyen kullanıcılar var. Fakat TÜVTÜRK yetkilileri buna dikkat eder ve ABS sistemi ile ilgili arıza lambasının yanması Ağır Kusur sebebidir.

4- Direksiyonda çok fazla boşluk olması: Direksiyon sisteminde olan sorunlarda muayene istasyonunda canınızı sıkabilir. Direksiyondaki aşırı boşluk ağır kusur sebebidir.

5- Ön cam sileceğinin ve yıkama sisteminin çalışmaması: Araçta arıza sorunları arasında en önemlilerinden birisi aslında ön camın temiz kalmasını sağlayan silecek ve yıkama sistemidir. Bu sistemin aksaklı çalışması ya da tamamen çalışmaması ağır kusur sebebidir. Mesela cam sileceği çalışıyor ama cam suyunuz eksik. İşte o zaman bile ağır kusurdan dolayı muayeneden geçemezsiniz.

6- Ön ve arka park lambalarının yanmaması: Park lambaları önemsiz gelebilir. Fakat gece sürüşlerinde önemli rol oynamaktadır. Aracın karanlıkta fark edilmesini sağlayan bu ekipmandaki sorundan dolayı da muayeneden geçemezsiniz.

7- Plaka lambalarının farklı renkte olması: Belki de aklınıza gelmeyecek en ilginç nokta burasıdır. Aracınıza farklı hava katsın diye plaka lambalarını değişik renkte taktınız. Bu şekilde muayene istasyonuna giderseniz Ağır Kusur alırsınız ve geçemezsiniz. Git gel yapıp zaman kaybı yaşamamak adına bu hususa dikkat ediniz.

8- Fren cam lambasında renk solması: Bir diğer şaşırtıcı noktalardan biri de fren cam lambasındaki solmadan dolayı yazılan ağır kusurdur. Bu kadarı da fazla diyebilirsiniz. Demeyin! Çünkü stop grubundaki renk solmasından dolayı siz fren mi yapıyorsunuz, arka park lambanız mı yanıyor yoksa geri vites lambası mı yanıyor belli olmaz. Bundan dolayı da muayeneden geçemezsiniz.

9- Lastiklerin aşırı yıpranması, balon yapması ve derinlik sınırının aşınmış olması: Muayene istasyonunda sizleri geri çevirecek hatalardan birisi de lastiklerdir. Bazı kullanıcılar buna dikkat etmez ve çok yıpranmış lastiklerle araç kullanır. Canlarını hiçe sayan bu kişiler muayeneden de geri dönecektir. Birde lastiklerin balon yapma olayı var. Derinlik ne kadar iyi olsa da ince yanaklı lastik kullanıyorsanız çukurlardan sert geçtiğiniz zaman balon yapma olayı ile karşılaşabilirsiniz. TÜVTÜRK istasyonuna gitmeden önce lastikleri iyice kontrol ediniz.

10- Lastik-Jant uyumunun olmaması: Gelelim son kısıma. Arabaların daha sağlıklı gitmesi için lastik ve jant uyumlu olmalıdır. Bu hem sürüş güvenliği için önemlidir hemde TÜVTÜRK istasyonuna tekrardan gitmemeniz için gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.