Araç Lastikleri Üzerindeki Yazıların Anlamlarını Öğrenelim
Lastikler, arabalar için her zaman hassas bir konu olmuştur. Çoğunluklu olarak bilgi sahibi olmadan direk aldığımız ekipmanlardandır. Özellikleri, amacı, kullanım koşulları hakkında detaylı araştırmalar yapılarak alınması daha mantıklıdır. Lastiklerimizin üzerinde, yanaklardan komple çevreleyen yazı ve işaret dizini vardır. Bu yazılar ve işaretler kullanılan lastiğin özelliklerden bahsetmektedir. Daha iyi bilgilendirme amacı ile Araç Lastikleri Üzerindeki Yazıların Anlamlarını ve neler anlattıklarını açıklayacağız.
Araç Lastikleri Üzerindeki Yazı ve İşaretlerin Anlamları
Lastikler, alırken size detaylı bilgi verilmese de üzerlerinde kullanım kılavuzu ile geliyor. Yıllardır lastiklerimizin üzerinde yazılan rakamlara işaretlere bakarız ve anlamayız. Genel olarak insanların bildiği çapı, ebadını söylemekten ileri gitmez. Bu önemli olan konunun rakamsal ve harfsel şifrelerini biraz açalım. Örnek olarak, 205/55 R16 W85 T diye bir lastik gördüğümüz zaman neler anlamalıyız.
205: Lastiğimizin taban ölçüsünü ifade eder. Mili metre olarak verilen bu rakam, lastik tabanlarımızın alan genişliğini bize verir.
55: Bu rakam ise lastiğimizin yanak genişliğini ifade etmektedir. Genel de taban ölçüsü ile orantılı şekilde olsa da, araç tipi ve amacına göre daha düşük veya daha yüksek olabiliyor.
R16: Lastiğimizin jant çapını vermekte. Diğer bir şekilde lastiğimizin iç çapını da diyebiliriz. Ölçüm birimi İNÇ olarak verilmekte ve CM cinsinden hesaplayacak olursak “1 inç= 2,54 Cm=25,4 Mm” dir.
85 T: Önemli bir ibare olan bu rakam, aracımızın lastik taşıma kapasitesini ifade eder. Lastiğin yük indeksinide veriyor diyebiliriz. Bunu hesaplar iken 85 T rakamı her lastiğin 515 kg taşıya bileceğini söylemektedir. Araçların ağırlık oranlarına koyulan lastik taşıma dirençleri “115” Taşıma indeksine kadar gitmektedir.
Yukarı da verdiklerimiz lastiklerin teknik özelliklerinden bir kısımdı. Başka neler var bakacak olursak, lastiğimizin üretim yılı, maksimum hız bilgileri gibi rakam ve yazı dizinlerini anlatalım. Lastiğimizde Q, R, T, W… gibi harfler gördüğümüzde, aracımızın maksimum kaç km hızlara çıkması gerektiğinin bilgisini vermektedir.
Q: Azami Hız: 160 km/H – R:Azami Hızı: 170 km/h – T:Azami hızı 190 km/h – H:Azami Hızı: 210 km/h – V:Azami hızı 240 km/h – W:Azami Hızı 270 km/h – Y:Azami Hızı 300 km/h dir.
Lastiklerimizin üzerinde rakam ve harflerin karışık verildiği bir ifade den sonra, oval çerçeve içine alınmış dört basamaklı rakam dizini vardır. Bu rakamların ilk iki hanesi üretim haftasını, son iki rakam üretim yılını ifade eder. Örneğin DOT F34Y [3617] diye ifade görürsek yılın 36. haftası ve 2017 yılı üretimi olduğunu anlarız. Firmalar lastiğin ne kadar dayanıklı, korumalı ve ekstra malzemeler ile desteklediğini anlatmak için bazı terimler kullanır.
RF (Rein Force): Lastiğin güçlendirilerek standartlardan daha fazla yük taşıma kapasitesini gösterir.
XL (Ekstra Load):Lastiğin verilen yük sınırından biraz daha fazla yük taşıyabileceğimizi bildirir.
TT (Tube Type): İç lastik anlamı gelir, halk arasında şamyelli lastik olarak bilinir.
TL (Tubeless): İç lastik olmadığını telaffuz olarak Dubleks lastik diyebiliriz.
MFS: Yüksek yaka koruması.
FP: Lastik pervaz koruyucu.
RFP: Jant’ın pervaz koruyucusu.
FR: Jant koruyucu.
TWI: Lastiğin bir çok yerinde bulunan bu harf dizini, lastiğimizin sırt aşınma sınırını belli eder.
Lastiğimizin kış versiyonu olduğunu da, üzerindeki M+S yazan çamur ve kış şartları için üretildiğini anlaya biliriz. Sürekli gördüğümüz üç adet kar tanesi işareti de, lastiklerimizin ağır kış şartlarına uygun olarak yapıldığını söylemekte. Gördüğümüz ve ne amaçlı olduğunuzu anlamadığımız bir işarette büyük bir OK işareti. Bu işaret lastiğimizin dönüş yönünü bildirir ve bu işarete göre takılmasını ifade eder.
Henüz yorum yapılmamış.