Araba Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araba Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araba sahibi olduğunuz zaman bazı sorumluluklarda onunla birlikte doğar. Bunlardan birisi Araba temizliğidir. Bunu profesyonel olarak yapan işletmeler var ama kendi elimizle yıkamak her zaman farklı olmuştur. Araba yıkamak aslında hobidir. Zevk alarak yapanlar olduğu gibi mecburi yapanlar da var. Burada önemli olan araçlarımızı yıkarken de dikkat etmemiz gerektiğidir. Yüzeysel bakıldığında fırça, sabun, su, bez dörtlüsü gibi gelebilir ancak bu işi yaparken de olabilecek zararları bilmemiz gerekiyor. Bakalım Araba Temizlerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

Araba temizlerken dikkat edilmesi gerekenler

Araba Temizlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Başlangıç olarak verilecek tavsiye, güneş altında değil gölgede yada akşam vakitlerinde araba yıkamalıyız. Güneş ışığı altında yıkamamız araç üstünde istenmeyen lekeler bırakacaktır. Aracımız kirli bir şekilde olduğu için direk fırça sürmemeliyiz. Önceden su ile kabasını almak, aracımızın çizilmemesini sağlayacaktır. Aslında çok yaygın ve kafalarımıza yerleşen bir şeyde fırça ile araba yıkamak. Fırça ile yıkamak sağlıklı bir şey değil; yıkanmadan sonra boya da deformasyon ve dalgalanmalar sıklıkla görülen şeylerdir. Yumuşak süngerler yıkamak için daha uygundur. Aracımızı yıkamak için kullandığımız köpük ve tarzı maddeleri, özellikle ağır kimyasal olmayanlarından seçmeliyiz. Pril veya sürdükten saniyeler sonra aracın üstündeki kiri düşüren maddelerden uzak duralım. Araç yıkama jelleri veya sabunları vardır bunlar boyaya zarar vermeyecektir.

Yıkama esnasında ilk önce tavandan aşağıya doğru yıkayarak, en son jant aksamında bitirmeliyiz. Diğer türlü jantta oluşan balata tortu ve benzeri maddeler daha sonra yıkayacağımız yüzeyleri çizebilir. Durulama işlemini yaparken az  tazyikli su ile yıkarsak sorun yok ancak, makine kompresörlü tabancalarda durularken dikkat edelim. Bu tabancalardan çıkan basınçlı su kaportaya yakın tuttuğumuz zaman boya incelmesi yapar. Uzaktan tutmak daha iyi olacaktır. İç aksam temizlik ile ilgili olarak; ilk etapta paspas gruplarını çıkarmak, aracımızın tüm içini süpürge ile çekmek, varsa daha önce hava tutmak, nemli bezle komple önden silip tozunu alarak, mazgal aralarına mutlaka bez veya fırça ile temizlemeliyiz. Araçlarımızın aslında iç temizliği, dışından daha önemlidir. Yaşam alanını fazla kirli ve tozlu bırakırsak fazlasıyla mikrop barındırmış oluruz. Yapılan işlemlerden sonra parlatma işine geçeriz ancak burada da dikkatli olunuz. Özellikle torpido ve kapı kolları gibi aksamlara sürdüğümüz kimyasal parlatıcılar deformasyonlara neden oluyor. Onun için doğal parlatıcı sürmek veya hiç bir şey sürmemek mantıklı olacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.