Araba Arka Koltuğunda Çocukları Korumak İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?
Trafik yaşamdır ve hepimizin güvenliği için bir takım önlemleri almak lazım. Eğer çocuklu aileyseniz alacağınız önlemler daha farklı olacaktır. Bu yazıda arabanın arka koltuğunda çocuklarınızı korumak adına alabileceğiniz önlemleri ve uygulamaları sıralayacağım. Belki bir çoğunu yapanlar vardır. Arada eksikleriniz varsa tamamlarsınız. Her şey sevdiklerimizin sağlığı için diyor ve yazının devamına davet ediyorum.
Otomobil seyahatlerinde çocuk koltuğu kullanmak 1.5 metreden kısa ve 36 kilogram altındaki çocuklar için zorunlu olup 0-12 aylık bebekler için arka koltukta yüzü arka cama bakacak şekilde, 4 yaşına kadar çocuklar için hareketli koltuklar ve 4-12 yaş arası için ise yükseltici çocuk koltukları kullanmak gerekiyor.
Kısacası 12 yaşından önce çocuklar için emniyet kemerleri takılamıyor. Onların güvenliği için en doğrusu bu olduğu çocuk koltuğuna aşırı özen gösterin ve kaliteli koltuklardan asla şaşmayın.
Gözümüzden sakındığımız çocuklar da en çok dikkat edeceğiniz noktalardan birisi de arka kapı çocuk kilidi. Mutlaka aktif konumda olsun. Hatta arka camlar için çocuk kilidini de aktif hale getirin. Tehlikeli yaş aralıklarında oldukları için siz müdahale etme fırsatı bulamadan kapıyı açıp çıkabilirler, camdan sarkıp kendilerine zarar verebilirler. Bu olayı da asla es geçmeyin.
Bu tavsiyelerin yanı sıra camlara film çekmenizi tavsiye ediyorum. Bir dönem ülkemizde sıkı denetimden geçen cam filmleri aslında amacında uygulandığı zaman kazalarda yaralanmaların önüne geçiyor. Herhangi bir trafik kazasında camın dağılıp çocuğunuza ya da size zarar vermemesi için standart cam filmi olmasa bile şeffaf cam filmi mutlaka yaptırılmalı.
Hatchback, station wagon ya da sedan araç fark etmeksizin arka da hareketli cisimleri bulundurmayın. Birçok araçta parfüm, bardak ve akla gelmeyecek birçok cisimleri görüyorum. Panik frende bu eşyalar çocuğunuzun yüzüne ya da kafasına direkt gelebilir. Hatta bir kaza esnasında öldürecek kadar tehlikeli olabilir. Bazı araçlarda demonte şekilde hoparlörleri görüyorum. Bir kazada onlar yerlerinden o kadar şiddetle fırlar ki 3 kiloluk cisim 30 kiloluk ağırlıkla kafanıza ya da çocuğunuzun yüzüne gelebilir. Bu durumda hayatta kalma şansınız çok az olur. Bu yüzden asla demonte hoparlörler bırakmayın. Hepsini sıkı sıkıya monte ettirin.
Ayrıca pandizot kısmı esnekse sağlamlaştırın ve bagajda ağır cisimleri de sabitleyin. Bir kaza esnasında 50 kilogramlık bir cisim sedan araçta çok rahatlıkla arka koltuğu parçalayacak etki yapabilir. Bu yüzden bagajda esnek herhangi eşya bırakmayın. Bu son anlattığım tecrübemle sabittir. Daha güvenli trafik yaşamı için kurallara uyalım, birbirimizin hakkına saygı duyalım.
Henüz yorum yapılmamış.