Ambeleye Kalkmak Nedir? Neden Olur?

Ambeleye Kalkmak Nedir? Neden Olur?

Araçlarda birbiri ile uyumlu yüzlerce farklı parça aynı anda çalışır. Özellikle motor içerisinde yer alan yanma odasına giren yakıtın kontrolü, miktarı ve süresi günümüz motor teknolojisinin geldiği son noktayı gözler önüne serer. Bazı durumlarda bazı dış etkenlere bağlı olarak (hor kullanma, sürücü ve tamir hataları gibi) motor kullanılamaz hale gelebilir. Hiç şüphesiz “ambeleye kalkmak” tabiri de bunlardan bir tanesi olarak dikkatleri üzerinde toplar. Peki ama nedir? Nasıl ortaya çıkar? Dilerseniz bu soruların cevaplarına yer verelim.

Ambeleye Kalkmak Nedir?

Ambeleye Kalkmak Nedir?

Aracın yakıt tüketim sistemi içerisinde başka bir deyiş ile yanma odası içinde yakıt tüketimi kontrol altında tutulur. Sadece araç rölantideyken ve hareket halindeyken planlı bir şekilde yanma odasına yakıt pompalanır ve aracın ihtiyacı olan güç elde edilir. Eğer yanma odasına aracın standart çalışma sisteminin dışında yakıt ve yağ girişi olmaya başlamışsa bu sefer ambeleye kalkmak tabiri ortaya çıkar. Aracın kontağını kapatsanız bile araç yanıyor gibi beyaz duman atmaya devam eder. Bir sis makinesi gibi egzozundan sürekli beyaz duman atar ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesi şarttır.

Sanayi tabirleri arasında “turbo işemesi” olarak da adlandırılan bir sorundur. Turbosu bulunan dizel araçlarda görülme sıklığı 10’da 9’dur. Dolayısıyla ambeleye kalkan her 10 aracın 9’unun dizel araçlar olduğunu da söyleyebiliriz. Dolayısıyla yabancı kaynaklarda bu sorunu dieselrunawayolarak adlandırırlar.

Ambeleye Kalkmanın Nedenleri Nelerdir?

Ambeleye kalkmak çoğunlukla turbo arızası nedeniyle ortaya çıkar. Turbo içerisinde görevi turboyu aşınmadan korumak olan motor yağı sirkülasyonu vardır. Turboda herhangi bir arıza ortaya çıkması durumunda bu yağ doğrudan motora ve yanma odasına doğru kaçak yapabilir. Hali hazırda sürekli olarak alev alan bir yapıya sahip olduğu için motor zaman içerisinde bu yağı yakar ve o andan itibaren motoru stop etseniz bile yağ geçişini engellemeniz mümkün olmaz.

Bir diğer sebebi ise enjektör arızası kaynaklıdır. Enjektör değişimleri zamanında yapılmazsa motorda bazı istenmeyen sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Enjektörler motora alınan yakıtın ayarlamasını yapmanın dışında zaman içerisinde küçük kaçakların oluşmasına da neden olabilirler.

Nasıl Durdururum?

Aracınızı stop etmeden bu sorunun ortaya çıktığını anlamanız önemlidir. İlk olarak aracınızı durdurun ve zaman kaybetmeden aracı beşinci (ya da en yüksek vitesiniz hangisiyse ona) geçirin. Normal kalkış yapıyor gibi kalkmaya çalışın. Aracınız kalkamayacağı için stop edecektir. Ya da uygun bir malzeme yardımıyla egzozu tıkayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.