Aks Mesafesi Ne Anlama Gelir?
Aks mesafesi araç teknik verilerinde çokça merak edilen terimler arasında gelmektedir. Konuya geçmeden önce temel terimler hakkında bilgi verelim. Araçlarda bulunan Aks, diferansiyel sistemden çıkmış dönme hareketini, tekerleklere ileten önemli bir unsurdur. Bu esnada aracın tüm yükü de aks sistemi tarafından üstlenilmektedir. Aks sistemi araçta hızlanma esnasında, viraj giriş ve çıkışlarında, frene basıldığında sürücü ve yolcuların hem konforunu hem de güvenliğini sağlayan bir aksamdır.
Aks Mesafesi Nedir?
Aks ile ilgili kavramlardan biri olan aks mesafesi, ön tekerlek merkezi ve arka tekerlek merkezi arasında bulunan mesafeyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Burada büyük aks mesafesi, aracı olumlu yönde etkilemektedir. Zira büyük bir aks mesafesi hem sürüş özelliklerini arttıracak, hem de aracın dengesini daha iyi sağlayacaktır. Buna rağmen araçlarda Aks mesafeleri, birbirlerine göre farklılık arz etmektedir. Bunun nedeni her aracın, farklı özellik ve yapılarda inşa edilmekte olmasıdır.
Ancak kısa aks mesafesi de kendine göre bazı avantajlar bulundurmaktadır. Bu dingil aralığı salınım eğilimleri az, yumuşak sönümlemeli süspansiyon uygulaması rahat olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak araçlarda kısa aks aralığı, viraj alımlarını daha kolay hale getirmektedir.
Araçlarda uzun aks mesafesi, sürüş esnasında konforu daha iyi sağlamakta, frenleme durumunda aracın ön kısmını, hızlanma esnasında aracın arka kısmını olası kopmalara karşı muhafaza etmektedir. Bu sistemde yolcu kabini de daha geniştir. Böylece Aks sistemi üzerine konulmuş olan yük miktarı da azaltılmaktadır. Araç tasarımlarında aks mesafesi, gövde şekli, yapısı gibi unsurlara bağlıdır.
Henüz yorum yapılmamış.