AFR Nedir? Ne Anlama Gelir?

AFR Nedir? Ne Anlama Gelir?

Otomobiller üzerine teknik konuları basit ve net şekilde anlatmaya devam ediyorum. Bu sefer ki konumuz AFR. Kelime anlamı, ne anlama geldiği ve biraz daha derinlemesine olaya ışık tutalım. Hadi yazının devamına geçelim.


AFR Nedir?

AFR Nedir?
AFR kelimesi İngilizce de Air Fuel Ratio kelimesinin baş harflerinin kısaltması olarak terimleşmiştir. Anlamı hava yakıt oranı olarak bilinir ve hava kütlesinin yakıt kütlesine bölünmesi ile elde edilir.

Peki Ne Anlama Gelir?
Benzinli, dizel ya da LPG’li araçların normal değerlerde çalışması için ideal hava yakıt karışımında olması gerekir. Genel geçer kural; 1 birim yakıtın yanması için gerekli olan hava 14.7 birimdir. Tabi bu değer benzinli araç için geçerlidir, sabit kalmaz ve sürekli değişkenlik gösterir. Aracınızın bu değeri yakalamak adına sürekli çalışır ve bu konuda görevli parçalardan birisi de lambda yani oksijen sensörüdür.

Günümüzdeki otomobillerde AFR değeri gösterilmez. Fakat motor modifikasyonu gerçekleştirildiği zaman araca AFR Saati‘de takılır. Bu saat üzerinden aracın motor sağlığı anlık olarak kontrol edilir ve tehlikeli durumların önüne geçilmesi için kontrol olanağı sunulur. Bu noktada Zengin-Fakir karışım devreye girer. AFR göstergesinde 14.7 birimlik değer normal yani ideal olduğunu belirtmiştim. Eğer bu değerin üstüne çıkarsa 15.0 gibi, bu sefer motor Fakir Karışımla çalışır ve bu da çok yüksek değerlerde devam ederse güç kaybına hatta motorda ciddi zararlara bile yol açabilir.

Zengin Karışım ise ideal değerin altında ortaya çıkar. Genellikle 13.0 birimlik değer başlangıç kabul edilir. Eğer bu değer olması gereken sınırları zorlamaya başlarsa yakıt sarfiyatı artar ve piston da yakıt birikmesi, kompresyon kaybı durumları ortaya çıkabilir.

Genel hatlarıyla AFR üzerine aktaracağım bilgiler bu kadar. Teknik Bilgiler köşesini güncel tutmaya devam edeceğim. Yeni içeriklerden haberdar olmak için facebook sayfamız üzerinden Oto Kokpit’i takip edebilirsiniz.

Yazı hazırlanırken http://otomobilteknoloji.blogspot.com.tr ve http://www.nedir.com/afr sitesinden faydalanılmıştır.

Yorumlar
  1. burak dedi ki:

    Aklımdaki tüm soruları cevapladınız. Teşekkürler, güzel yazı