Açık Hava Filtresi Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Açık Hava Filtresi Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araçlarda söz konusu performans artırımı oldu mu akla gelen ilk uygulamalardan birisi açık hava filtresine geçiştir. Eskiden daha çok uygulanan açık hava filtresi günümüzde biraz yavaşlamış durumda. Araçların kaputunu açtığımız zaman karşılayan, renkli tipleri de olan bir motor elemanı. Ne işe yaradığı yıllarca konuşulmuştur. Kimisi yüksek beygir beklentisi içindeyken kimisi de sadece ses odaklı taktırıyordu. Süper kalitede olmadığı sürece, orta düzeyde hava filtresi fiyatları makul olduğu için bir çok arabada görüyoruz. Kaput altı kısmında da yapılacak işlemler sınırlı ve basit olduğu için buda tercih sebebi oluyor. Açık hava filtresini mantık olarak sadece dışarı da duran hava filtresi olarak görmemek gerekiyor. Faydası bir kaç madde ile anlatılır ancak zararları ve Açık Hava Filtresi Uygularken Nelere Dikkat Etmemiz Gerektiğine dair kurallar vardır. Şimdi onlara bakalım.

Açık Hava Filtresi Uygulaması

AÇIK HAVA FİLTRESİNİN FAYDALARI VE ZARARLARI

Araçlarımız üzerinde yaptığımız basit veya zararsız gözüken uygulamalar sonrasında cep yakan durumlara getirebilir. Açık hava filtresi taktığımız zaman motorun hava alma oranı yükselecek, daha fazla oksijen girmiş olacak ve daha çok yakım meydana gelecektir. Motorun çalışma prensibi olan, yakıt hava olayı. Tamam, fazla havayı motora çektik, silindirlere maksimum oksijen geldi, bunun akabinde silindirler daha çok çalışmaya başladı. Şimdi burada yapılan Dyno ve özellikle hissedilen olarak araca 4 ile 6 beygir arası güç fazladan sağlanmış oldu. Bu arada bu kadar havanın bir anda çalışma düzenini değiştirdiği için otomatik olarak aracın motor sesi de değişecektir. Eğer hakkını verecek araca uygulama yapmazsanız cezbedici yanı sadece “SES” ile sınırlı kalacak.

Gelelim araştırmadan, bilmeden taktığımız açık hava filtresinin zararlarına. Uygulama sırasında en çok olan şey sökülürken yuvanın kırılması. Arabasına göre gerçekten pahalı bir parça. Hava filtresinin olmasının asıl nedeni dışarıdan gelen yabancı maddeleri süzüp motora göndermemek. Ancak biz açık hava filtresi taktık! Fabrika sistemdeki korunaklı hava çekilmeyecek. Havadan gelen böcek, toz, toprak  gibi elementler direk motorun içine girme ihtimali doğacak. Bu yabancı maddeler silindir ve bazı motor aksamlarına yapışarak günden güne diğer aksamlara yapışacaktır. Sonuç olarak aşınan silindirler görevini yapamayacak, onun yansımasında hırıltılar, fark edilir derece yakıt sarfiyatı, motorun komple rektefiye (yenilenme) olmasına maruz kalabilirsiniz.

Ayrıca fazladan çekilen havanın işlendikten sonra beklenen performansı vermesi için aynı hızda egzozdan atılması gerekir. Fakat fabrikasyon aracın sistemi standart filtre kitine göre çalışır. Bu sefer de devreye egzoz sistemi giriyor. Standart bir araçta egzoz sisteminde katalitik konvertör illaki vardır. Yakılmış havanın hızlı çıkışındaki en büyük engellerden birisi budur. Eğer gerçekten performans amaçlı yapacaksanız ilk iş bu parçanın iptaline gidilir. Zaten aracınız belli bir yaşı devirmiş ise büyük bir ihtimal içi dolmuştur. Öte yandan aracınızdaki standart egzoz size yeterli çıkışta yardımcı olmayacaktır. Burada daha geniş çaplı egzoz borularını yaptırıp son susturucuya kadar düz boru şeklinde sisteme geçiş yapmanız gerekecek. Son susturucu iptaline gidip spor egzoz son susturucuları kullananlar da var. Ama onu kesinlikle önermem. Caddelerde ses kirliliği yapıp ve polis tarafından enselenmek istemiyorsanız ses kontrol altına alabilecek son susturucuya geçiş yapmalısınız. Bu saydıklarımı uyguladıktan sonra gaz tepkisinde belirli artış sağlarsınız. Yukarıda belirttiğimiz 4-6 beygir de aracına bağlı olarak 10 beygire güce kadar çıkabilir. E tabi daha fazla verim için headers sistemlere de girmek gerekli.

Açık Hava Filtresi Uygularken Nelere Dikkat Etmeli?

Basit sanılan açık hava filtre sistemi bakın nerelere geldi :). Bunca anlattığım şeylere gerek olmayıp 50 liralık filtre kitini aracınıza takıp işinize bakabilirsiniz. O zamanda karşılaşacağınız en büyük sorunlardan birine hazırlıklı olun. Aracınız daha fazla havayı çekip standart egzoz sistemiyle dışarı atmak isterken kasılacak ve kısa süre sonra hararetle başlayan conta yakma sorunu ile sanayinin yolunu tutacaksınız.

 

Bunca anlattıklarım sonunda önerim: Uygulamayın! Eğer amacınız 50-100 TL ile o filtre sesini duymak ise yapmayın. Standart binin. Yok ben performans isterim, derseniz; o zaman işin erbabı kişiye danışın, bütçenizi oluşturun ve filtre+egzoz olarak uygulamasını yaptırın. Benden bu kadar, aracınıza iyi bakın, üzmeyin onları…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.