2018 Yeni BMW 520i M Paket (Sport) (G30) 1.6 Turbo Benzinli İncelemesi
Otomobil inceleme köşemizi çok uzun süredir boştu. Sebebini bazı takipçilerimiz iyi bilir. Uzun soluklu test etmediğim araçları artık yayınlamıyorum. Birçoğunuz inceleme için talepleriniz oluyor ama elime kayda değer araç geçtikçe incelemelerini yapıyorum. Bunlardan birisi M paket G30 kasa Yeni BMW 520i oldu. Araçla şehir içi ve şehir dışı olmak üzere toplamda 1000 kilometreden fazla yol yaptım. Yeri geldi limitlerinin sonuna kadar zorladım. Yeri geldi çok düşük hızlarda yakıt tüketimi kastım. 3 günlük bmw 520i serüveninde aracı birçok yönüyle tanıtım. Buyurun tecrübelerime geçelim.
BMW’nin premium E segmentindeki en önemli oyuncularından olan 5 serisinin gelmiş geçmiş en iyi yüzü olan G30 kasa 5 serisi, F10 kasa da olduğu gibi ülkemize 1.6 litrelik turbo benzinli motorla geldi. 170 ps 250 nm tork güce sahip olan bu araç, 1.6 ton boş ağırlığa ve 8 ileri otomatik şanzımana sahip. Kullandığım 520i, sadece ama sadece 2500 kilometredeydi. Yani hırpalanmış, orası burası kurcalanmış araçla deneyim yaşamadım. Üstelik M Sport donanımlı ve ek olarak Business paket donanımları da sunuluyordu. Tecrübelerime geçeceğim ama öncesinde 1.6 litrelik 520i’nin mantığını biraz açmak istiyorum. Birçok kişi 5 serisine bu motoru yakıştıramıyorum. Performansı ve yakıt tüketimi ciddi soru işareti oluyor. Bu yazıda onların hepsine cevap bulacaksınız. Fakat şunu açığa kavuşturalım. Ülkemizde vergi dilimi ve euro kurundan dolayı premium otomobil almak ciddi güçleşti. Herkeste iki litre ve üzeri araca binemiyor. Prestijli araca sahip olmak isteyenler için 1.4 litrelik A5, 1.6 litrelik Mercedes E180 ya da aynı hacimli 520i sedan tercih ediliyor. Kullandığım araç, paketler hariç 335 bin TL fiyat etiketine sahip. Aynı donanımlı 520d ise 500 bin TL. Ayrıca 520i’nin 1.6 litrelik turbo benzinli motoru, iki litrelik 520d versiyonuna göre MTV’de ciddi avantaj sağlıyor. 520i’nin yıllık MTV’si 1553 TL iken 520d’nin 3.957 TL. Durum böyle olunca performans beklentisi Bu kısmı uzun tuttum ama performans beklentisi dizel kadar yüksek olmayan ve çok daha uygun fiyatlara E segmenti araca binmek isteyenler için bu ünitelerin ülkemize getirildiğini unutmayalım ve 2018 Yeni BMW 520i’nin artıları ile başlayalım.
Artıları
Motor gayet seri: Yeni bmw 520i kaputu altındaki 170 ps güç sunan 4 silindirli motorla ilgili birçok kişinin performans şüphesi var. Evet, iki litrelik dizeller kadar güçlü değil. Fakat birkaç kez sıfırdan kalkış yaptım. 120 km/s hıza kadar şaşırtıcı derecede iyi hızlandı. Üstelik araçta iki kişi olmamıza rağmen bunu yapması beni şaşırttı. Tabi üst hızlara çıktıkça çekişi biraz daha zayıflıyor. Fakat bunu aracın güçsüzlüğü olarak algılamayın. Gaz pedalına bastığınız an gayet güzel yol alıyor. Eğer daha önce Mercedes E180 (W212) kullandıysanız, onunla kıyaslamayın. Ona göre çok daha seri motora sahip.
Dinamik tasarımı: G30 kasa 520i ile gezerken bakışlar birçok kez üstünüze çevrilebiliyor. Spor otomobil kadar olmasa da premium kimliği her yerde kendini gösteriyor. İç mekandaki M Sport donanımın havasını söylemek bile istemiyorum. Alcanktara koltuklar, mavi dikişli alanlar resmen yıkılıyor. Fakat koltuklarla eksi kısım var. Ona diğer başlıkta değineceğim.
Çok üstün yol tutuş: Bir otomobil iyi ya da kötü yol tutar. Bu araç çok iyi yol tutuyor. Birçok yerde arkasını atacağını düşünmeme rağmen beni her defasında yanılttı. Size her virajda çok güven veriyor. Defalarca viraja girdim ve her seferinde ne kadar yüzümü güldürdü hatırlamıyorum. Bunda, arkadaki 275/40 R18 ebatlı lastiklerin payı illaki vardır. Ama hepsi bununla açıklanması mümkün değil. Çoğu kez düşük hızlarda bile gaza oturmama rağmen arkasını kolay kolay bozmadı. Bu arada yanlamak isteyenler için şunu söyleyeyim. G30 520i’yi kolay kolay bozamıyorsunuz. O kadar iyi tutunuyor 🙂
İç ambiyans aydınlatması: Yaşam alanında en çok hoşuma detayların başında iç ambiyans aydınlatması geliyor. Çok iyi konumlandırılmış ledlerle resmen mest ediyor.
Seri vites geçişleri: 8 ileri ZF otomatik şanzıman, ara geçişlerde çok iyi iş çıkarıyor. G30 vitesleri takır takır atıyor. Geçişlerde sorun yok ama düşüşlerde bazen can sıkıyor. Eksilerde bahsedeceğim.
Yakıt tüketimi gayet iyi: Aracın yakıt tüketimi hakkında facebook üzerinden çok sorun geldi. Bu konuda da araç sizi üzmüyor. Yakıt tüketimi oldukça makul. Şehir dışı çok sakin kullanımda (80-90 km/s hızlarda) 4.6 litreye kadar düşüyor ama şehir dışı normal kullanımda 7 litre civarında yol alabilirsiniz. Karma tüketimde ise 8-9 litre civarında gezebilirsiniz.
Eksileri
Rüzgar sesi: 5 serisinde duyulması gereken en son şeylerden birisi. Evet, 5 serisinde aynalardan 100 km/s hızdan sonra maalesef rüzgar sesi alıyor. Belki ek donanımlarla fitiller falan farklı gelirse bu ses duyulmaz. Ama 3 günlük kullanımda bunu gözlemledim.
Sert süspansiyon: E segmenti diyoruz, premium diyoruz ama sert süspansiyonları çelişkili buldum. Evet, araca sportiflik katıyor. Çok dinamik sürüşü var. Ama E Serisinin bu konuda yanından geçemez. Şunu da belirteyim. Pütürlü ve biraz bozuk yollarda aracın konforu gerçekten iyi ve araç oldukça sessiz ilerliyor. Ama iş sertleşince süspansiyonlar ısırmaya başlıyor ve üst hızlarda rüzgar sesi de yan aynalardan gelmeye başlıyor.
Spor alcantara koltuklar yorucu: Sportiflik g30 520i’nin burada da yakasını bırakmıyor. Alcantara koltuklar çok güzel görünse de uzun kullanımlarda suyunuzu çıkarıyor. Konfor amaçlı olarak alıcı olursanız, spor koltukları tercih etmeyin.
İç tasarımdan kaynaklanan dar görüş açısı: BMW 520i geniş ve uzun bir araç. Fakat bu tarz araçlarda iç mekan doğru şekilde tasarlandığı zaman sürücüye sürüş esnasında büyük kolaylık sağlıyor. Bu işi F segmentindeki araçlarda doğru uygulanıyor. Fakat kullandığım 520i de bunu göremedim. Geniş ve uzun otomobil kullandığınızı ara sokaklarda sonuna kadar hissediyorsunuz. Fakat ön ve arka sensörlerle dar geçişlerde araç imdadınıza yetişiyor.
Keşke kulakçık da olsaymış: Bu kadar dinamik otomobil yapıp standart olarak kulakçık konulmaması beni çok şaşırttı. Bu da diğer eksi. Onu da 643 TL karşılığında kapatabilirsiniz.
Şanzımanın bazen kararsız sert düşüşleri var: 8 ileri ZF şanzıman ile genelde problem yaşamadım. Fakat çok düşük hızlara doğru vites düşerken sert tepkisi konfora eksi olarak yansıyor. Üstelik bunu comfort ya da ecopro modunda yapıyor.
Kick down tepkimesi geç kalıyor: Çok ilginçtir ki araca ara hızlanmalarda dip gaz yaptığım zaman kick down düştükten sonra 2018 bmw 520i hızlanmak için biraz düşündükten sonra tepki veriyor.
M Sport olmasına rağmen tek USB var: Bu araçta tek usb yer var. Fakat kol dayamanın içinde yerleri hazır. Yani daha fazlası maalesef opsiyon olarak geliyor.
Gözlük yeri yok: Bir diğer eksi ise gözlük yerinin olmaması. Bu sınıfta aracı kullanıp da güneş gözlüğü takmayan çok az insan var. Güneşli hava da uzun yol gidiyorsunuz. Bir süre sonra hava karardı. Gözlük çıkacak ama onun için konacak yer yok.
Ses Sistemi: G30 520i’de beni en çok hayal kırıklığına uğratan noktalardan birisi de ses sistemi. Böylesine bir araç için maalesef yeterli değil. Harman Kardon’suz BMW almayın derim. Tabi para sorun değilse 20 bin TL’ye Bowers & Wilkins’te alınabilir.
Sonuç olarak E segmentinde yer alan Yeni BMW 520i, 1.6 litrelik motoruyla vergi avantajını çok iyi başarıyor. Ayrıca yakıt tüketimi de gayet iyi. Gel gelelim bu araç premium sınıfın ağır başlı segmentinde yer alıyor. Bir Mercedes E serisi kadar konforlu olmadığı kesin. Amacınız konfor ise M paketli 520i kesinlikle doğru karar olmayacaktır. Çünkü koltuklar hiç rahat değil. Bunu 1000 kilometreyi aşkın şehir içi ve şehir dışı kullanımın sonucu üzerine belirtiyorum. Daha önce W212 kasa E180’i kullandığım için bunu rahatlıkla belirtiyorum. 2018 yeni bmw 520i modelini spor koltuksuz şekilde tercih ederseniz en azından otururken rahatsız etmeyecektir. Fakat amacınız dinamikleri üst seviyede olan ve kene gibi yol tutan araç ise yeni 520i sedan’ı kesinlikle düşünebilirsiniz. Aktaracaklarım bu kadar. Son olarak facebook üzerinden gelen yorumlarınıza cevap vereyim.
Ersin Filik: 1.6 motor yeterlimi sizce?
Cevap: 1.6 ton üzerinde boş ağırlığa sahip olmasına karşın 1.6 litrelik 170 ps güç sunan turbo benzinli motor gayet yeterli. Doğru kalkışı yakalandığı taktirde 0-100 km/s aralığını fabrika verisinden daha kısa sürede yapabilirsin. Ayrıca ara hızlanmalarda kasası ve hacmine göre gayet iyi.
Mehmet Akbs: Geliştirmeleri nelerdir?
Cevap: Daha önceki 520i sedan’ı kullanmadığım için bu konuda bir şey diyemem.
İlker Merve Göksu – Furkan Kalebaşı – Furkan Soylu : yakıt tüketimi
Artılar kısmında detaylıca bahsettim. Yakıt tüketimi çok iyi.
Selman Ulay: Benzinli için tork gayet iyi
Cevap: Kalkışlarda gayet iyi tork sağlıyor. Üst hızlara çıktıkça azalıyor. Bu aracın 1.6 litre turbo benzinli 170 ps güç üreten motora sahip olduğunu ve 1.6 tonun üzerinde yürüdüğünü düşünürsek gayet yeterli torka sahip.
Okan Güner: Bu arabaya hiç sahip olamayacağım belki ama ses,rüzgar yalıtımını ve süspansiyonlarını çok merak ediyorum.
Yukarıda bunlara açıklık getirdim. Enteresan şekilde aynaların olduğu kısımdan rüzgar sesi alıyor. Yalıtımı çok iyi sayılmaz. Ayrıca süspansiyonlarda sert.
Yazdıklarımızı dikkatli ve özenle okumanızı tavsiye ederiz: “Şehir dışı çok sakin kullanımda (80-90 km/s hızlarda) 4.6 litreye kadar düşüyor ama şehir dışı normal kullanımda 7 litre civarında yol alabilirsiniz.”
Ayrıca aracınızı çok seviyor olabilirsiniz ama biz gördüğümüz eksileri de artıları da yazdık. Yorum yaparken duygularınızdan arınmalısınız.
Araci 18 aydir kullaniyorum 4.6 litreyi ruyanizda gorursunuz ancak. Uzun yolda Istanbul-Didim parkuru 95 km ortalama hiz ile 6.6 gordum en iyi. Kendinize gelin 4.6 falan diyip yaniltmayin insanlari. Ruzgar sesi kesinlikle yok. Sanziman kararsizligi da asla yok. Aracin bos agirlidi da 1585 kg. Yaziyi yazarken az bir arastirma yapin.