2014 Yeni Citroen C4 Cactus Shine 1.6 E-Hdi İncelemesi (Test)

2014 Yeni Citroen C4 Cactus Shine 1.6 E-Hdi İncelemesi (Test)

citroen-c4-cactus-shine-inceleme-8
İnsanoğlu var olduğu tarihten itibaren sürekli bir arayış içinde olmuştur. Bu, genellikle farklı ve yeni olanı bulma yolunda gerçekleşmiştir. Söz konusu otomobiller olunca da, bindiğimiz araçları tasarlayan uzman ekiplerde bu döngünün bir parçası olmaktan dolayı üzerinde düşeni yapıyorlar. Bu konuda citroen, ürettiği araçlarla daima farklı olanın peşinde giden markalardan birisi olmuştur. Son yıllarda üretilen araçların çeşidinin artmasından dolayı fransız markada, satışlarını gerçekleştirme adına farklı tasarımlar peşinde koşuyor. Yakın zamanlarda ülkemizde canlanan crossover araçlara göz atan citroen, bu boşluğunu c4 cactus modeli ile giderdi. Her şeyi ile farklı olan bu aracı sizler için detaylıca inceledim. Buyurun detaylara geçelim.

Kafaları karıştıran tasarım
citroen-c4-cactus-shine-inceleme-4
Yeni citroen cactus hakkında şimdiye kadar gelen yorumlara baktığımda insanlar ya çok beğeniyor ya da hiç beğenmiyor. Peki bu sert iki ayrımın sebebi nedir? Bu sıra dışı aracın Türkiye tanıtımına başlandığında; kanepe tarzı koltuklar, airbumplar, kelebek tarzı arka camlar, sadece iki ekran üzerinden kontrol edilen bütün sistem elemanları ile insanların ilgisini çekti. Aslında bütün bu saydıklarım c4 cactus’ü tasarım yönünden açıklamaya yetecek elemanlar değil. Ülkemizde sıra dışı tasarımıyla crossover sınıfa adımını belirgin şekilde atan nissan juke olmuştu. İnsanımız bu modellere uzak olsa da “aaa bak jip gibi” yorumunu yapıp alma cesareti gösterdiler. Daha sonra renault captur, peugeot 2008 gibi türevler yerini aldı ve Türkiye yollarında bu sınıfta yerini sağlamlaştırdı. Rakipler güçlüydü ve fransız otomobil üreticisi de tasarım konusundaki cesaretini bu konuda tekrardan göstermek istedi. Sonuçta ortaya bu araç çıktı, diye düşünüyorum. Çünkü birbirinden yeni modeller var ve inanın hemen hemen her markanın aracı birbirinden güzel. Seçim yapmak zor ve insanlar sıra dışı araçlara yöneliyor. İşte citroen c4 cactus tüm bunların birleşimi üzerinden yorumlanabilir. Ayrıca benzetmek adına illa ki araçlar aranacaktır. Ben size yardımcı olayım. Sağ ya da sol ön kapı tarafına gelip farlara baktığınızda yeni range rover’a benziyorken, karşı taraftan yeni jeep cherokee’yi andırıyor. Genel bakışta ise mini cooper countryman’e benzetebilirsiniz. Fakat yinede bu araç gerek dış tasarımı gerekse iç tasarımı ile kendi tarzını koyan otomobil olarak karşımızda duruyor.

Nedir bu airbump?
citroen-c4-cactus-shine-inceleme-18
Büyük kazaların haricinde, şehir içi trafiğinde veya park halindeyken araçlarımızın başına istenmeyen şeyler gelebilir. İşte airbump’ın çıkış noktası burada başlıyor. 5 km/s hıza kadar çarpışmalara ve sürtmelere karşı koruma amaçlı yapılan airbump sistemi, bir taraftan boya, kaporta olayını belli kısımlarda ortadan kaldırmış gibi görünse de bu parçanın servisten fiyatını almak lazım. Sonuçta bunlarında bir maliyeti var. Fakat tüm bu soru işaretlerine rağmen, yanlardaki esnek yapıya gelecek birçok hafif darbenin rahatlıkla engelleneceği konusunda düşüncem var. Ayrıca bu parçalara aracın genel tasarım kimliğini ortaya koyduğunu da belirtmek isterim. Bazıları özellikle bu kısımları sevmeyebilir ama sonuçta kaktüs’ün dikenleri olacak :).

İç mekandaki karışık sadelik
citroen-c4-cactus-shine-inceleme-19
Citroen firmasının sıra dışı tasarımları sadece dışta değil iç mekanda da kendini gösteriyor. Şu ortası dönmeyen c4 direksiyonunu hala unutmuş değilim. En az onun kadar ilgi çekici kadar ögelere sahip olan c4 cactus üzerindeki tasarım kimliği, farklılık kimliğini devam ettirdiğini gösteriyor. Aracın içine girdiğinizde analog ekran bulamazsınız. Bir tane klima tuşu haricinde aracın içini serinletecek tuşlarda yok. Navigasyon tuşu, sistem ayarlar ve birçok yapının tuşları da yok. Hepsi 7 inçlik dokunmatik ekran üzerinde yer alıyor. İç mekan üzerindeki en önemli konulardan birisi olan dokunmatik ekrandan detaylıca bahsedeyim. Test aracım üst paket olduğu için geri görüş kameranın netliğinden, jukebox sistemine kadar birçok özelliğini inceledim. Öncelikle dokunmatik ekran ne çok iyi ne de kötü denilecek hassasiyette. Yani orta kıvamda ve bazen gecikmeli tepki verebiliyor. Sistem tamamen Türkçe olarak komutlara sahip. Geri görüş kamerası oldukça net ama temiz tutmaya özen gösterin. Zira yağmurlu havalarda çabuk kirlenip görüntü kaybı yaşatabiliyor. Jukebox olarak geçen 8 gb depolama alanına sahip mp3 ve fotoğraf oynatma sisteminin kullanımı oldukça basit. Zaten arayüzde butonlar büyük büyük konumlandırılmış. Bunun dışında ayarlanabilir yol bilgisayarı, klima kontrol alanı, araç parametreleri ve birçok özellik bu ekrandan kontrol ediliyor. Aracın müzik sistemindeki ses çıkışı ise tatminkar seviyede. Yani sesi fazla açınca bozmalar oluyor. Fazla bir şey beklememek lazım. Bunun dışında iç mekanın malzeme kalitesi bazı alanlarda sert ve kalitesizlik hissi veren plastiklerden olsa da bazı alanlarda özellikle kokpit kısmındaki malzeme başarılı duruyor. Piano black kaplama ile birlikte iç mekanın görünümü daha bir farklı olmuş. Fakat şunu itiraf edeyim ki, bir c segmenti araçtaki ferahlığı bulamıyorsunuz. Yani golf, astra, c4 içindeki hissi alamazsınız. Birde buna benzer hissi koltuklarda da alamıyorsunuz. Bunu illaki bir şeye bağlamak gerekirse, biraz daha özgür ve sportif kimliğin yansımaları olduğunu düşünüyorum.

Performans olarak C4 Cactus
citroen-c4-cactus-shine-inceleme-15
Test ettiğim cactus modeli 1.6 litrelik e-hdi turbo dizel motora sahip olan shine donanımlı paketiydi. Bu aracı araştıranlar, üst paketin 17 inçlik jantlar üzerindeki negatif etkisini teknik veriler üzerinde görmüştür. Bu aracın feel donanımı yani 16 inçlik versiyonunu da kullandığım için ikisi arasındaki performans farklılıklarını bariz şekilde gördüm. Evet, 17 inç olunca hissedilir şekilde performans değişimi oluyor. Yani teknik katalogdaki 1.2 saniyelik farkın varlığını kalkışta olsun ara hızlanmalarda olsun hissediyorsunuz. Fakat genel kullanımda, c4 cactus kalkışlarda ve ara hızlanmalarda hafifliğinin avantajıyla tatminkar şekilde yürüyor. Frenleme ve viraj performansı ise abisi c4’ten miras kalmış. Yani bir b segmenti araç gibi davranmıyor ve size güven verebiliyor.

Yeni ETG6 Şanzıman’ın Geçişini Merak Edenlere
citroen-c4-cactus-shine-inceleme-36
Otomatik şanzıman konusunda müşterisini bir türlü memnun edemeyen citroen’in son atağı olan ETG şanzıman, bir önceki MCP şanzımana göre daha iyi geçişler sunuyor. Fakat çift kavrama şanzıman performansını maalesef yakalayamıyor. Bazen geçişleri hiç hissettirmese de bazen küçük kasmalar yapıyor. Bunu da genellikle gaz tepkisini artırdığımda yaptı. Fakat sakin kullanımlarda “MCP”‘ye göre gayet iyi performans sergiliyor. Fakat özellikle altını çizerek belirtiyorum, citroen çift kavramaya geçmedikçe bu konuda mutlak müşteri memnuniyetini yakalayamaz.

Genel olarak citroen c4 cactus incelemesi üzerinde aktaracaklarım bunlardı. Merak ettiğiniz diğer konularda yorum bırakırsanız yardımcı olurum. Sırada teknik veriler ve görseller var.

2014 Yeni Citroen C4 Cactus Türkiye Fiyatı
1.2 VTi 82 HP LIVE M/T —-> 54.900 TL
1.2 e-VTi 82 HP FEEL ETG5 S&S —-> 58.000
1.2 e-VTi 82 HP SHINE ETG5 S&S —-> 62.500
1.6 e-HDi 92 HP FEEL ETG6 S&S —-> 66.300
1.6 e-HDi 92 HP SHINE ETG6 S&S —-> 70.800

2014 Yeni Citroen C4 Cactus Teknik Özellikleri
1.2 VTi 82 BG Manuel
Motor: 1.2 litre 3 silindirli 82 beygir 116 nm tork (benzinli)
Performans: 0-100 km/s: 12.9 saniye – Maksimum hız: 168 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 5.6 / 4.0 / 4.6 / 107 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4157 mm / 1480 mm / 1729 mm
Bagaj Hacmi: 358 lt
Boş Ağırlık: 965 kg

1.2 e-VTi 82 BG ETG5 Start-Stop
Motor: 1.2 litre 3 silindirli 82 beygir 116 nm tork (benzinli)
(16 inç jantla / 17 inç jantla)
Performans: 0-100 km/s: 15.0 – 16.3 saniye – Maksimum hız: 172 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 5.0 – 5.1 / 3.9 / 4.3 / 98 – 100 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4157 mm / 1480 mm / 1729 mm
Bagaj Hacmi: 358 lt
Boş Ağırlık: 975 kg

1.6 HDi 92 BG ETG6
Motor: 1.6 litre 4 silindirli 92 beygir 230 nm tork (turbo dizel)
(16 inç jantla / 17 inç jantla)
Performans: 0-100 km/s: 11.4 – 12.6 saniye – Maksimum hız: 182 km/s (180’e limitli)
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 3.8 – 3.9 / 3.4 – 3.5 / 3.5 – 3.6 / 92 – 94 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4157 mm / 1480 mm / 1729 mm
Bagaj Hacmi: 358 lt
Boş Ağırlık: 1055 kg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.