2. El Arabanın Gerçek Kilometrede Olduğunu Nasıl Anlarız?
İkinci el araba alırken en çok kafa karıştıran durumlardan birisi niyetine girilmiş arabanın doğru kilometrede olup olmadığıdır. Günümüzde ikinci el araç alım satımı sadece galericilerin değil sıradan vatandaşın bile gelir kapısı olduğu için maalesef art niyetli insanların üç kuruş daha fazla kazanmak adına türlü türlü sahtekarlık girişimlerine sahne oluyor. Bunlar arasında en sık rastlananı arabanın kilometresini düşürme oluyor. Çoğunluğumuzun Müslüman olduğu bir ülkede böylesine ahlak dışı davranışı kabullenemediğim gibi bu tür eylemlerinde önüne bir türlü geçilememesi canımı sıkıyor. Bu yazıda sizlere 2. El araba alırken niyetine girdiğiniz aracın gerçek kilometrede olduğunu anlama konusunda tüyolar vereceğim. Umarım faydam dokunur. Hadi yazının devamına geçelim.
Sıfır otomobil fiyatları bu aralar aldı başını gitti ve sizde sıfıra o kadar para bağlamak yerine ikinci el arabalara yöneldiniz. Sitelere bakındınız, çevreyi soruşturdunuz, araba pazarını, galerileri gezdiniz ve birisinde karar kıldınız. Asıl olay şimdi başlar. Sonuçta ikinci el ve geçmişi nedir ne değildir bilinmez. Baktınız, kilometrede düşük ve araçta mantığınıza yattı gibi ama içinize bir şeyler sinmiyor gibi. Gösterge de yazan rakamların aracı değil gibi duruyor. İşte asıl olay burada başlıyor. Acaba araç orijinal kilometrede mi? Bunu anlamanın birçok yolu var:
1-Eğer araç birkaç yaşında ise servis kayıtlarını isteyin. Servislerde kilometre kayıtlar tutuluyor.
2-Fakat alıcı belli bir kilometreye kadar yetkili yerde sonrada özel serviste yaptırdı. İşte burada sıkıntı başlar. O zaman servis kayıtlarının pek bir anlamı kalmaz. O zamanda alacağınız araç 3 yaşından büyük ise muayene geçmişine bakın. Fakat burada da kesin sonuca ulaşamayız. Çünkü sıfır otomobiller üç sene sonra muayeneye girer. O aradaki süreçte 2. maddedeki özel servis durumu olabilir.
3-Servis ve muayene kayıtları kesin sonuç vermez. Özellikle 5 yaş ve üzeri araçlarda bu durum geçerlidir. Peki daha ne yapabiliriz? Bu sefer araya en önemli kriter olan Kondisyon girer. Buraya aktardığım bilgiler sağdan soldan toplama değil, bizzat edindiğim tecrübelerdir. O yüzden bu noktadan sonrasına daha çok dikkat edelim. Almaya niyetlendiğiniz araç için alıcı bay ya da bayan, otomobilin çok temiz olduğunu ve kilometresinin de düşük olduğunu ele alarak size aracı satmak çabalarında bulunur. Size en önemli tavsiyem 10 bin liralık bile olsa o aracı ekspertize sokun. Araç en büyük firesini burada verir. Detaylı motor kontrollü, fren ve süspansiyon testi, kaporta durumu gibi birçok noktadan yapılan incelemelerle genel bilgi edinmiş olursunuz. Bu yeterli olmaz. Çünkü araç alım satımını meslek edinmiş ve işin hilesini de bilen birisiyle muhatap olabilirsiniz. Bu yüzden az önce belirttiğim Kondisyon meselesini aracın içine bakarak ele alalım. Direksiyon simidi, kapı kolları, koltuk, tavan, kokpit ve konsol gibi birçok alana dikkatlice bakın. Buralardaki deformasyonlar o arabanın hakkında önemli bilgi verir. Aralarında değişen parçalar varsa yaşı ilerlemiş arabalarda kendini hemen gösterir.
Sonuçta bir aracın kilometresinin doğruluğunu kesin olarak bir yerden teyit etmemiz mümkün değil. Eğer araç birkaç yaşında olup servisinde düzenli olarak kayıtları mevcut ise ne ala. Amma velakin her araç için bu durum geçerli değil. Size en önemli tavsiyem alacağınız araçla en az yarım saatlik test sürüşüne çıkın. Gerekirse yakıtını koyun, yinede araçla bir gezinin. İster 20 yaşında olsun ister 20 aylık olsun, bir araç kendini yolda belli eder. Zaman zaman araba kiraladığım için bu konuyu fazlasıyla tecrübe etme fırsatı yakaladım. 10 bin kilometre de otomatik vitesten sıkıntı veren araçta kullandım, 3 yaşında olup manuel şanzıman olmasına karşın yolda bırakan ve motor performansı en az % 30 azalmış araçta kullandım. Bir otomobil temiz ise 20 yaşından büyük olsa bile size sürüşte bunu gösterir. Birde niyetiniz temiz bir araç almak ise fiyat konusuna fazla takılmayın. Ucuz etin yahnisi yavan olur! Birkaç bin TL ucuza alırım mantığıyla sahip olacağını aracın daha sonra mekanik sıkıntılarının külfeti, temizinin parasını gelip geçer. Ayrıca almayı planladığınız otomobilin geçmişini dinleyin. Mümkünse ilk sahibinden ve birkaç bin TL fazla verip temiz almaya çalışın. Hatta belirlediğiniz fiyat aralığında gerekirse model ve beklenti düşürüp daha temiz araç almanız doğru seçim olacaktır. Bu konuya tek başlık yetmez. O yüzden merak ettiğiniz noktaları yorum olarak belirtirseniz, bilgimin yettiği kadarınca seve seve yardımcı olmaya çalışırım. İNŞALLAH doğru aracı bulursunuz. Başka yazılarda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
Hasan Can BOZKURT
Henüz yorum yapılmamış.